31 Ocak 2011 Pazartesi

Paşa Mezesi







 PAŞA MEZESİ:

*Biber salçası
*Galeta unu
*Hardal
*Kimyon
*Zeytinyağı
*Ceviz
*Sarımsak
*Tahin


*Malzemelerin tam ölçüsünü veremiyeceğim.  Bunlar ana malzemeler.
Ölçüyü az tutmanız da yarar var ekmek üstüne sürülerek yenildiği için yaparken kıvamını ayarlamak lazım.
Galeta unu  yoktu evde ekmek içi çektim.Cevizi de ekledim. Blendırda hepsini sırayla çekerek mezeyi hazırladım.
Kimyon bir çay kaşığı kadar kulandım .Tuz kullanırken salçanız tuzlu ise dikkatli olun.
Tahinle de kıvamı ayarlayabilirisniz.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Tahta Tepsi

Mutfak tezgahımda bu sefer, kurabiye yerine tahta tepsi boyama ve süsleme yer aldı.
Daha önce ki yıllarda arkadaşımın tarifiyle yapmaya başlamıştım. Kızımla çok sevmiştik bu hobiyi:) Bu yaptığım tepsi hediyedir.
Bu gün sabahtan başladım, yarın vernik süreceğim  bitmiş olacak.




15 Ocak 2011 Cumartesi

Tahinli Kurabiye


TAHİNLİ KURABİYE:

Bu denediğim ikinci tahinli kurabiye oldu.Çok beğendim.Bir daha yaptığımda cevizle şenlendiricem bu tarifi:)
Tarif "SAĞLIKLI MUTFAK" dan Hilal'den teşekkür ederim.



Kahvenin, çayın yanında fındıktan az büyük kurabiyeler.

Malzemeler:

*  1  su bardağı  un
*  1/2  su bardağı  tahin
*  1/2   su  bardağı  pudra  şekeri
*  1/2  çay  bardağı  sıvı yağ

*  Malzemeler yoğurulur.
*Tepsiye yağlı kağıt serilir.
* Fındıktan az büyük kurabiyeler yuvarlanır.

*Fırın sıcak olmalı
*175c - 180 c 
*  8 dakika tutup kurabiyeleri fırından alınız.







10 Ocak 2011 Pazartesi

Kakaolu-Muzlu Rulo






  *Malzemeler:

* 1 paket kakaolu Eti Bisküvi
*1 tepeleme yemek kaşığı kakao

*Bisküviler rondoda çekilir.
*Kakao çekilmiş bisküvilerle harmanlanır.

*Tepsiye muntazam şekilde yayılır.

* 1 lt süt
*  1 su bardağı un
*   1 su bardağı şeker
*1 paket vanilya
* 100 gr becel margarin
* Önce malzemeler çırpılır.
*Karıştırılarak pişirilir.

*Muntazam şekilde, bisküvilerin üzerine yayılır.
*Soğuması beklenir.


*  1 su bardağı süt ile 1 paket toz krem şanti çırpılır.
*Muhallebinin üstüne krem şanti serilir.

*Tepsideki muhallebi, önce dörde sonra ikiye kesilerek şekil verilir.
*  Bir tane muz , önce boylamasına sonra ortadan ikiye kesilir.
*Dört parça olan muzdan  bir parçası kare parçalara sarılır.
*Spatula yardımı ile sarılır servis tabağına alınır.

Vişneli Muhallebi


Vişneli pelte:
*Çekirdekleri çıkartılmış vişne (1 su bardağı donmuş vişne)
*mısır nişastası  (1 dolu yemek kaşığı)
*toz şeker (2 yemek kaşığı)
*1 su bardağı su
Karıştırılarak pişirilir.
*Muhallebilerin üstlerine dökülür.

9 Ocak 2011 Pazar

Kahvaltı-Civcivlerim:)







Pazar kahvaltısı:) misafirlerimiz için:)

8 Ocak 2011 Cumartesi

Karaköy Böreği






                          Susam ve Çörekotu

Baklava yufkasından böreği ilk kez denedim. Çıtır bir börek oldu.

*Yufkalar dikdörtgen şeklinde.Ben size 12- 15 adet arası börek tarifni vericem.Sayı artırmak mümkün.


* 12  adet yufka
*  50 gr tereyağ+ zeytinyağı
* 1 yumurta sarısı böreklerin üstlerine  sürmek için
*susam ve çörekotu


İÇİ:
*250 gr kıyma
*3 orta boy ince kıymış kurusoğan
*1 yemek kaşığı tepeleme küş üzümü
*tuz , karabiber
*1 çay kaşığı şeker
*Soğanları kavurmak için 2 yemek kaşı kadar sıvıyağ

* Benim ekstradan eklediklerim:)
* 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çorba kaşığı çamfıstığı

Yapılışı:
*İç harç hazırlanır soğumaya bırakılır.

* 1. yufka yağlanır + 2 . yufka yağlanır  +3.  yufka yağlanır
*Dikdörtgen yufkanın kısa kenarına hazırlanan iç konur.
*sarılan yufka dört parçaya kesilir.
*yumurta sarısı ve susam, çörekotu serpilir.
*180  c pişirilir.

Mısır ekmeği -turşu kavurması

Meryem'im akşam getirdiği, sıcak mısır ekmeği ve yeşil fasulye turşusu kavurması:)

Kurumeyveli-Kakaolu_çikolatalı Cupcake


6 Ocak 2011 Perşembe

Limonlu Tart









Bu tartı bu akşam yaptım yarın gelicek misafirlerimiz için.
Tart denemelerim olmuştu daha önce. Her defasın da lezzeti tam olsada,  hamurun çok muntazam olmasını istememe  rağmen,  tam olmadığını düşünüyorum.

Bu sefer pasta ustası "Derin's" den aldığım bir tarifi denedim.

TART HAMURU:
*200 gr becel yağ
*2 yumurta
*1 su bardağı pudra şekeri
* 1/2 su bardağı çekilmiş badem( ben kavrulmuş,çekilmiş fındık kullandım)
* vanilya extresi
*3 su bardağı un 400 gr

*1 su bardağı=125 gr

*Hamur yoğurulur ve buzdolabında yarım saat bekletilir
*Kalıp yağlanır. dibine yağlı kağıt kesilir.rahat çıkması için.
*kalıba hamur yayılır.
*Çatalla delinir.
*170 c  sıcak fırında pişirilir.
*Önce tartın üstüne yağlı kağıt serilir ve bakliyat konur.
*tartın kenarlarının kızardığını görünce , üstünde ki bakliyat alınır iç kısmınında pişmesi sağlanır.



         Tartın pişme aşamasına geçişi:)


LİMON SOS:

*1 su bardağı şeker
* 3 yumurta
*1/3  su bardağı limon suyu (80 ml )
*1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
*2 çorba kaşığı un 25 gr

*  Bütün bu malzemeler bir tencereye alınır.
*Benmari usulü  çırpılarak pişirilir.
*Mikser en düşükte çalıştırılır,çırpılır
*Ocaktan hemen alınıp, soğuk su dolu kaba tencere oturtulur
*hızlıca çırpılır.
*2 kaşık limonlu sosla 1 kutu krema çırpılır.
*Tartın üzerine dökülür.
*Üstüne limon sos dökülür .
*Alacalı bir görünüm oluşur.
*ben önce sos sonra kremalı sosu döktüğüm için sarı renk tam olmadı:)



Tartın dilimlenmiş hali.Şimdi benim olumlu ,olumsuz düşüncelerim.
*Tart hamuru çok fazla oluğu için kalın oldu. Hemen Zehra'dan uyarı aldım "bu hamur bir kaç tartlık " diye:) neyse ben zorladım kalıba sığdırdım :))
*Sos, mükemmel lezzet süper:)
*Tart hamurunun az ölçüde yapılması gerekiyor veya bu ölçüde yaparsanız kalanı, buzdolabın da saklanabilmesi.
*Tartoletlerde bu hamuru kullanmalı büyük tek tart yapılıcaksa daha kek vari hamurlar tercih edilmeli.
*Sonuç lezzetli olmuştu:)

Buğdaylı Kırmızı Mercimek Çorbası







Buzlukta bekleyen buğdayı çorba yaptım.Fakat çorba değil tam bir ana öğün oldu.Sadece bundan bir kase yiyerek doyuluyor.

*Haşlanmış buğday 1,5 su bardağı
*1 çay bardağı kırmızı mercimek
*1 yemek kaşığı pirinç
*1 adet patates
*1 küçük havuç
*patates ve havuç ince ve minik doğranır.
*Tuz, su

*Bunların hepsi tencerede özleşene kadar kaynatılır.
*Buğday önceden ıslatılmış haşlanmış olmalıdır.
*üzerine tereyağ,zeytinyağı karışık nane,kırmızı biber yakılır.

4 Ocak 2011 Salı

Limon Reçeli (Ben Buldum Etkinliği)


Blogum adını aldığı nefis turunçgillerden LİMON Reçeli yaptım.
Daha önce hiç bir yerde duymamış ve yememiştim.

Geçen yıl denemem olmuştu çok başarılı bulmamıştım .Fakat bu sefer portakalla reçeli kaynatırken  , limon reçelini de kaynattım ve tavsiye ederim.Püf noktasını yakaladım zannerdersem.Portakalla göre, kabuğu daha farklı ve şekerle buluşunca sertleşen bir turunçgil olduğu için acısının iyice çıkartılması gerek.
Sizler de benim gibi her gün limonlu su içiyorsanız, reçelin  limonlarını yaklaşık dört günde hazırlamış olursunuz.

Ben her akşam, iki büyük kupaya , bir tam limonu çok güzel yıkıyor, kabuklarıyla doğruyorum.  Buzdolabın da bir gece beletiyorum. Sabah ve gün içerisin de içiyorum.

4 tam limon 4 gün de tamamlandı.1 tanesi ise akşamdan suda bekledi.
Bu limonları kapalı bir kaba koyup son iki günde sıklıkla suyunu değiştiridim.

I. gün
limonları da portakallar gibi 3-4 aşama da birer taşım kaynatıp  suyunu değiştirdim.
Bir gece suda bekledi.


Portakal reçeli kaynamış , sırasını limon reçeline vermiş:) kavanozlar yıkanmış,  ocakta kuramak için ters çevrilmiş:))


Bu fotoğraf limon ve portaka reçelleri karışık durumda çekilmiştir.


*Dört limon
*ön işlemden geçen limonlar dilimlenir. Çekirdekleri ayıklanır.
*550 gr toz şeker eklenir.
*Orta ateşte tencere kapağı açık pişilir.
*2 adet limon tuzu eklenip bir süre daha kaynatılıp ocak kapatılır.

*Bu yöntemi deneyerek buldum.

Portakal Reçeli - Mandalinalı ve Portakallı lezzetler Etkinliği


1. Gün
Reçel yapmaya kara verdim.Yani dün başladı işlem:)
Portakal reçeli yapıcaktım kardeşi limon da katıldı :)

Portakalların  kabuklarını tıkıtklı bir bıçla kazımak gerek.
Ben bu işlemi kabak oyacağının tırtıklı tarafıyla yaptım.

Portakallar I.tur kaynatılır. bu kaynama noktasında 1-2 dakika kaynaması demektir.
Su dökülür.
II. tur da aynı işlem yapılır.III. turda aynı işlem yapılır.

Bir gece soğuk suda bırakılır. Fırsat buldıkça suyu değiştirilir. kabukların acılığı gitmelidir. Tadarak anlayabilirisniz.





 2. Gün

 Portakallar doğranır.Şekline kendiniz karar verin büyük halkalar bile olabilir.
Ben minik doğradım.Kabuğu ve içi bir olmasına dikkat ettim.

Dört büyük boy portakal.
1 kg toz şeker

2-3 adet limon tuzu

Reçel orta ateşte tencere kapağı açık olmalı(reçel tenceresinin kapağı kapatılmaz, taşar)
Belli bir kıvama ulaşınca, limon tuzları eklenir.
Bir süre daha kaynatıp ocak kapatılır.
*Fazla kaynatmayınız suyu çok görünsede soğuyunca kıvam alıcağını düşününüz.











2 Ocak 2011 Pazar

Kavrulmuş Cevizli Kurabiye



 Bu kurabiye Zeliş'ten:)
Kabak tatlısı Antakya 'dan
Tırtıl kurabiyenin yaplışıyla eklyeceğim:)

   *  1 su bardağı çekilmiş ceviz
    *1 yemek  kaşığı yağda kavrulur
     * soğumaya bırakılır

*  1/2  su bardağı pudra şekeri
*vanilya,  kabartma tozu 1 paket
* 1 yumurta sarısı
 1/2 çay bardağı sıvıyağ
*125 gr margarin
*125 gr tereyağı
*3 veya 3,5 su bardağı un (hamurun kıvamına göre ayarlayın)

*ÜST
*1 yumurta akı çırpılmış
*susam

* Kavrulmuş, soğumuş cevizin içine diğer malzemelr de eklenerek orta yumşak kıvamda bir hamur elde edilir.

*hamur tezgahta yavaşça açılır şeklilli kalıplarla kesilir.

*önce yumurta akına,  sonra susama bulanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.

*175 c de pişirilir.

1 Ocak 2011 Cumartesi

Kayısı Reçelli Kurabiye

Kurabiye Çiğdem'den:)








İçi Kayısı Reçelli Kurabiye:

*BU kurabiyenin özelliği  bir gece buzdolabında beklemesi.Yapıldıktan sonra derindondurucuda  saklananabilmesi.Gerektiği zaman hazır olan kurabiyeler derindondurucudan çıkarıp pişirilebilmesi:)

*  125 gr  tereyağ
*   125 gr  margarin
*   1/2  çay bardağı sıvıyağ
*   1  çay  bardağı  pudra şekeri

* Kabartam tozu
*vanilya
*un* yaklaşık 3 su bardağı . Hamur orta sertlikte olucak ne çok katı neden yumşak olucak.un kıvamı ayarlanmalı.

* Malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur.

*Kayısı reçelininden bir tanesi alınıp dörde bölünür.
*Ceviz büyüklüğün de kopartılan hamurun içine bir tane kayısı konur kapatılır.
*Hazırlanan kurabiyeler bir gece buzdolabında saklanır.
* 175 c de pişirilir.

*Kurabiyelerin üstlerine servis öncesi pudra şekeri serpilir.

Tülay'ın Sofrası



                           *Yaprak Sarma
                            *Gül böreği
                             *havuç tarator
                             *Börülceli meksika fasulyeli salata
                             *Köz patlıcanlı sufle
                              *Kabaklı pasta
             *Tülay ın masası:))