Geçen hafta oğlumun yanından dönerken 12 saat kadar vakit olunca Amsterdam da gezme fırsatı bulduk Oğlumun arladaşı ve eşi bizi kısa süre çok yer görerek gezdirdiler Meral'cime de gitmeden iki tane pie kalıbı siparişi vermiştim zorda olsa bulmuş almış ve bana hediye etti çok Mutlu oldum
Kalıplar uzun ve kare tabanları çıkıyor Hollanda nın yerel bir tartı için kullanılıyormuş "Quiche " adın da bir sebzeli tartmış
kalıplar da Quiche kalıbı diye satılıyormuş Bu bilgi de kalıplarla ilgilenenlere gelsin:)
Bu tartın hamuru kıymetli arkadaşım Hatice'nin tarifi http://www.hatibon.com/blog/2016/08/fresh-fruit-tart-tips-for-the-perfect-pate-sucree/
Hatice harika makarnalar be galettelar yaptığı için şimdiye kadar yaptığım en güzel tart hamuruna kavuştum
Hamuru hazırladım kurallarına göre aşamaları yaptım
Franjipan tamamen benim anlık kararım oldu elmalı yapmaya karar vermem gibi
Bu nefis tart hamuruyla nefis pastacı kreması buluşup orman meyveleriylede renklendirmek mümkün
Tart hamuruna yaratıcı alternatifliğiniz sizlere kalmış
Şimdi tart hamuru tarif edeyim
Elmalı Franjipanlı Tart Hamuru
250 gr un
150 gr tereyağ
75 gr pudra şekeri
1-2 çay kaşığı vanilya özütü veya toz vanilya
1 fiske tuz
2 yumurta sarısı
Mutfak mikseriniz varsa onda yada elde hamuru hazırlayabilirsiniz
Hamur çabuk yoğurulup hazırlanmalıdır önce toplanmıcak gibi dursada sonra kıvama geldiğini görünce hemen toplanır bir buzdolabı poşetine koyup 30 dak buzdolabın da bekletilir
Tart hamurları mantı, ekmek,börek hamurları gibi fazla yoğurulmaz kıyır ve kıtır kıvamı yakalamak için önce bulgur gibi olur ve elimizle sıkıştırarak toplarız
Hamuru çok yoğurdukça unda ki guluten açığa çıkar ve hamur elastikiyet kazanır tartlarda kıyırlık kıtırlık istendiği için az yoğurulur
Hatibon bilgisidir :)
Dinlenmiş hamur yağlı kağıt arasında açılır
Kalıba yerleştirilir
Kalıbın üstünde merdane ile geçilir fazla hamurlar kesilmiş olur
Parmaklarla kenar şekilleri verilir
Çatalla kabarmasın diye delikler açılır
Şimdi tartlarda en çok sorun yaşanılan kısım hamuru pişirilir kalıpta çektiği küçüldüğü görülür işte bunun olmaması için kalıba yerleşmiş hamur buzdolabın da 30 dak dinlenmelidir
Hatibon bilgi:)
Hamurun üzerine yağlı kağıt serilir bakliyat konur ağırlık yapsın diye 180 c de 20-25 dakika pişirilir
Herkes kendi fırınını tanır :)
Franjipan
2 veya 3 yumurta akı köpürtülür 2 çay bardağı kadar çekilmiş fındık eklenir
Franjipanda biraz tereyağ ve şeker eklenir ben eklemedim
Ilınan tartın üstüne franjipan dökülür
Yarım ay şeklinde kesilen elmalar dizilir
180 c de 30 dak elmaların piştiği kontrol edilerek fırından çıkartılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder