Kütahya lı anneannemi rahmetli anıyorum Bizler haşhaş, köpük helvası,ev peyniri, tarhana yiyerek büyüdük Ankara da
Her yörenin özel lezzetlerini bilmek yaşatmak gerek, değerlerimiz kaybolmasın
- 1 kase çekilmiş sarı haşhaş ( haşhaşı baharatçılardan alabilirsiniz alırken tadına bakin çok durmuş ise acımtırak olur ) taze haşhaş
- yaklaşık 1 su bardağı kadar sıvı yağ ile inceltilir iyice ezilerek karıştıtlır içine bir tatlı kaşığı tuz eklenir
-bir kasede ceviz torbaya doldurup merdaneyle üzerinden geçmek dişe gelen ceviz parçaları olmasını sağlar
Hamuru
-1 paket yaşmaya yoğurma kabına alınır
-1 dolu yemek kaşığı şeker
-1/2su bardağı ılık süt
-1/2 su bardağı ılık su
-1/2 su bardağı sıvı yağı
-1/2 su bardağı yoğurt
-1yemek kaşığı tuz
Bütün sıvı malzemeler kaşıkla yada çatalla iyice karıştırılır
4,5 -5 su bardağı un yaklaşık 500 gr
2-3 kez elenir iyice havalanır
Sıvı malzemeye yavaş yavaş eklenir
Pürüzsüz hamur olana kadar yoğurulur
Mayalı hamurlarda hamur da ki gaz çıkartılır yoğurularak hamurun yükselmesi sağlanır
Yoğurulan hamur 8 parçaya bölünür
-her parça açılır önce haşhaş sürülür her yerine ve ceviz serpilir bol olması lezzet artırır
-Bu işlem hamurlar üst üstte konularak devam edilir
-Sonuçta dikdörtgen büyük bir hamur olur elimizle hamurun yükseklik ve kenarlarını bastırarak ayarlanır
-Hamur ikişer parmak kesilir
-Kesilen parçalar sağ uçtan dışa sol uçtan tam aksi içe bükülür be tepsiye yerleştirilir
-Fırıın 40-50 c de ısıtılır tepsi sürülür
Bu noktada pişmeyecek dikkat etmek gerek mayalanması sağlanıyor
İstenirse yumurta sarısı sürülebilir
Mayası gelmiş bükmeler
- Önce 150 c 10 dak
-Daha sonra 180 c pişirilir
Reçel,peynir, karpuz, kavun eşliğinde yenir çayı demlemeyi unutmayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder