6 Ağustos 2016 Cumartesi

Haşhaşlı Cevizli Bükme

Harika haşahaşlı çörek tarifini burada bulabilirsiniz
Kütahya lı anneannemi rahmetli anıyorum Bizler haşhaş, köpük helvası,ev peyniri, tarhana yiyerek büyüdük Ankara da 
Her yörenin özel lezzetlerini bilmek yaşatmak gerek, değerlerimiz kaybolmasın 


- 1 kase çekilmiş sarı haşhaş ( haşhaşı baharatçılardan alabilirsiniz alırken tadına bakin çok durmuş ise acımtırak olur ) taze haşhaş 
- yaklaşık 1 su bardağı kadar sıvı yağ ile inceltilir iyice ezilerek karıştıtlır içine bir tatlı kaşığı tuz eklenir 
-bir kasede ceviz torbaya doldurup merdaneyle üzerinden geçmek dişe gelen ceviz parçaları olmasını sağlar 


Hamuru 
-1 paket yaşmaya yoğurma kabına alınır
-1 dolu yemek kaşığı şeker 
-1/2su bardağı ılık süt 
-1/2 su bardağı ılık su
-1/2 su bardağı sıvı yağı
-1/2 su bardağı yoğurt
-1yemek kaşığı tuz

Bütün sıvı malzemeler kaşıkla yada çatalla iyice karıştırılır 

4,5 -5 su bardağı un yaklaşık 500 gr 
2-3 kez elenir iyice havalanır

Sıvı malzemeye yavaş yavaş eklenir 
Pürüzsüz hamur olana kadar yoğurulur
Mayalı hamurlarda hamur da ki gaz çıkartılır yoğurularak hamurun yükselmesi sağlanır 

Yoğurulan hamur 8 parçaya bölünür 

-her parça açılır önce haşhaş sürülür her yerine ve ceviz serpilir bol olması lezzet artırır 
-Bu işlem hamurlar üst üstte konularak devam edilir 
-Sonuçta dikdörtgen büyük bir hamur olur elimizle hamurun yükseklik ve kenarlarını bastırarak ayarlanır
-Hamur ikişer parmak kesilir
-Kesilen parçalar sağ uçtan dışa sol uçtan tam aksi içe bükülür be tepsiye yerleştirilir 
-Fırıın 40-50 c de ısıtılır tepsi sürülür 
Bu noktada pişmeyecek dikkat etmek gerek mayalanması sağlanıyor 
İstenirse yumurta sarısı sürülebilir 


Mayası gelmiş bükmeler 
- Önce 150 c 10 dak 
-Daha sonra 180 c pişirilir 

Reçel,peynir, karpuz, kavun eşliğinde yenir çayı demlemeyi unutmayın 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder