"Tam zamanı limonlu tartın diyeceğim " fakat yaz kış mutfak gündeminde olan turunçgillerin kralı limondur
Limonlu Tartımızın önce tabanını hazırlayalım
Tart tabanı nasıl yapılır detaylı ölçüleri postunu yazmıştım blogumda bulabilirsiniz "Tart Tabanı Nasıl Yapılır"
Tart Tabanı
* 225 gr un ( 1,5 su bardağı un)
*125 gr soğuk tereyağ
* 80 gr pudra şekeri 1/2 su bar
* 2 yumurta sarısı
* 1 yemek kaşığı soğuk su
Yapılışı
*** Tezgah üstü mikseriniz varsa onun hamur yoğurma aparatını takınız
* Un pudra şekeri bir fiske tuz yumurta sarıları eklenir tereyağ eklenir yoğurulur
* Elinizde yoğurusanız çabuk yoğurmak gerek
* Hazırlanan hamur silindir şekline getirilip buzdolabı poşetine alınır
* 30 dak buzdolabında dinlendirilir
* Tabanı çıkan kalıp kullandım ben
Kalıbımı Hollanda dan almıştım daha sonra İstanbul Eminönü nde gördüm
* Hamuru dikdörtgen şeklinde açalım
* Kalıbın dibine yağlı kağıt kesip serelim
* Hamuru yayalım düzeltelim ve merdaneyi kalıbın üzerinden bir kere geçirseniz hamurun kenarları düzgün kesilir
* Hazırlanan hamur buzdolabına kaldırılır 30 dak bekletilir
* Bu aşama çok önemli beklerken hamur şekil alıp donuyor bekletmeden pişrirseniz hamurun yanlardan çekip kalıptan küçükdüğünü görüceksiniz ki istenmeyen durumdur
* Hamurun içine bir yaplı kağıt serilir kağıdın içine ben her zaman aynısını kullanıyorum nohutlarım var bir kase bakliyat dökülür
* Fırın 160 c de ısıtılır 15 dak pişirilir 10 dak da bakliyatlar alınır öyle pişirilir
* Tart hamuru pişerken limonlu sos hazırlığı başlar
Limon Sos
* 125 gr limon suyu 1/2 su bardağı
* 250 gr krema 1 su bardağı
* 2 adet yumurta
* 2 adet yumurta sarısı
* 110 gr pudra şekeri 1/2 su bard
*** Yumurtalar çırpılır krema eklenir pudra şekeri en son limon suyu
Limon sosu hazır
Tart kalıbına kepçeyle konur kalıbıp fırına konur sos yavaş yavaş eklenerek tamalanır
*** Sos sıvı olduğu için kalıbı taşımak çok zor dikkatlice fırına alıp orada devam etmeli sos fazla geliyor 2-3 tanede minik kalıplara dökebilirsiniz
*** Fırın 170-180 C de pişirilir sosun kıvam alıp katılaştığını göreceksiniz
*** Bir gece buzdolabında bekletilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder