Bu süsü ben uzun bir tabağa düzenledim.
Lodosun düşürdüğü çam kozalaklarından, duvara sarılmış dökülmek üzere olan renk harikası sarmaşıktan. yanınada "ağız tadı" olsun diye çikolata:)
HERKESE MUTLU YILLAR:)
30 Aralık 2009 Çarşamba
Yeni Yıl Pastası
YENİ YIL PASTASI:
Bu pasta arşivden çıktı:) yeni yıl için uygun gördüğümden eklemek istedim.
2 adet hazır kek bir tanesi kakaolu bir tanesi sade. keklerin ikiye kesilmiş olması gerek.
keklerin arsına krema sürülür. kek kremşantiyle kaplanır. çikolta sos pişirilip pastanın üzerine dökülür.
1 bardak soğuk sütle bir paket kremşanti hazırlanır.
krema: 1/2 kg süt
2 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker
karıştırlılarak pişirilir. krema ılınınca 50 gr margarin mikserle çırpılarak yedirilir.
farklı tat elde etmek ve yoğunluk istenirse 1 paket toz kremşanti kremanın içine dökülüp mikserle çırpılır.
Bu pasta arşivden çıktı:) yeni yıl için uygun gördüğümden eklemek istedim.
2 adet hazır kek bir tanesi kakaolu bir tanesi sade. keklerin ikiye kesilmiş olması gerek.
keklerin arsına krema sürülür. kek kremşantiyle kaplanır. çikolta sos pişirilip pastanın üzerine dökülür.
1 bardak soğuk sütle bir paket kremşanti hazırlanır.
krema: 1/2 kg süt
2 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker
karıştırlılarak pişirilir. krema ılınınca 50 gr margarin mikserle çırpılarak yedirilir.
farklı tat elde etmek ve yoğunluk istenirse 1 paket toz kremşanti kremanın içine dökülüp mikserle çırpılır.
Etiketler:
pastalar
28 Aralık 2009 Pazartesi
Portakallı Kereviz
PORTAKALLI KEREVİZ:
Kerevizler limon suyu sıkılmış suyun içine soyulup dilimlenir.
Halka halka veya halkalar dörde bölünerek doğranır.
Tencerenin dibine bir baş kurusoğan doğranır, isteğe bağlı 1 veya 2 adet havuç doğranır.
kerevizler sıralanır. yaklaşık 2 adet portakalın suyu sıkılıp kerevizlerin üzerine dökülür.
istenirse kerevizin yeşil yapraklarıda doğranır.
en son varsa sızma zetinyağı gezdirilip, tuzuda eklendikten sonra orta ateşte pişirilir.
*bu yemekde kavurma işlemi yoktur bütün sebzeler çiğden aynı anda tencereye konur.
Etiketler:
zeytinyağlılar
27 Aralık 2009 Pazar
Turff
TURRF:
Bir tane hazır kek ( evde olan kekide kulanabilirsiniz. hazır yaşpasta keklerinden alıp kulanabilirsiniz.)
kekler ufalanır. 1 kutu krema ile 80gr bitter çikolata eritilir.
2 adet elma rendelenir. suyu sıkılan rende elmalar karışıma eklenir
1 çorba kaşığı kakao, 1 çay kaşığı tarçın
ceviz, fındık, kuru üzüm, ince rendelenmiş portakal kabuğu elinizde ne malzeme varsa eklenebilir.
hepsi yoğurulur. buzdolabında bekletilir. bir saat sonra şekil verilir.
*kekin şekeri olduğu için şeker eklenmedi. tatlı sevenler için yarım çay bardağı pudra şekeri eklenebilir.
Bir tane hazır kek ( evde olan kekide kulanabilirsiniz. hazır yaşpasta keklerinden alıp kulanabilirsiniz.)
kekler ufalanır. 1 kutu krema ile 80gr bitter çikolata eritilir.
2 adet elma rendelenir. suyu sıkılan rende elmalar karışıma eklenir
1 çorba kaşığı kakao, 1 çay kaşığı tarçın
ceviz, fındık, kuru üzüm, ince rendelenmiş portakal kabuğu elinizde ne malzeme varsa eklenebilir.
hepsi yoğurulur. buzdolabında bekletilir. bir saat sonra şekil verilir.
*kekin şekeri olduğu için şeker eklenmedi. tatlı sevenler için yarım çay bardağı pudra şekeri eklenebilir.
Etiketler:
tatlılar
26 Aralık 2009 Cumartesi
Keşkek
KEŞKEK:
Buğday ve gerdan etiyle yapılan bir yemek. Buğdayın ve etin iyice pişip özleşmesi arkasından iyice karıştırlıması gerek. "karıştırmak" ise "keşkeği dövmek" anlamındadır. iyi dövülmüş keşkek güzel olur derler. ben macun gibi olanı değil ağza buday taneleri gelen keşkeği severim. keşkek tabaklara konduktan sonra ise üzerien kırmızı biberli tereyağ dökülür. Keşkeği etle yapmak şart değildir. tavuk eti ve buğdaylada keşkek yapılabilir. yanında güzel bri atabak turşu çok yakışır.
Etiketler:
yemekler
Mantar Kurabiye
MANTAR KURABİYE:
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket margarin
yaklaşık 400 gr mısır nişastası
1 su bardağı un
2 yumurta
1 paket vanilya
Tüm malzemeler yoğurulup yumşak bir hamur elde edilir.(gıcır gıcır bir hamur oluyor:))
ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. bir kapakla önce kakao veya kahveye veya yeşilfıstık tozuna ( tercih sizin) batırlır daha sonar kurabiyeye yumşakca kapakla bastırlır. mantar görünümü oluşur.
önceden ısıtılmış 170 c de fırında pişirilir.
fırını öncden ısıtın ve sıcak fırına sürün . beyaz pişirin:)
Etiketler:
kurabiyeler
Vişneli Kek
VİŞNELİ KEK:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı çayın demi soğuk olucak
1 çay bardağı vişne
1 su bardağı mısır nişastası
1, 5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartam tozu
2 çorba kaşığı kakao
175 c fırında pişicek
Etiketler:
kekler
25 Aralık 2009 Cuma
Salata etimekli
ETİMEKLİ KÖZ PATLICANLI, KÖZ BİBERLİ , YOĞURTLU SALATA:
_Etimekler minik şekilde kırlır hazırlanır. cam bir kabın içine yayılır.
_kolaylık olsun derseniz 1 kavanoz közlenmiş patlıcan 1 kavanoz kırmızı biber alınır:))veya
_eğer " yok ben kendim hazırlarım" diyorsanız hemen 6 adet patlıcan közlenir ayıklanıp minick parçalar halinde doğranır. aynı işlem köz kırmızı biberlerede uygulanır.
_patlıcanlar , bir tavada sızma zeytinyağında sarımsak, tuz, pulbiber, karabiber katkılarıyla şöyle bir alazlanır.
aynı işlem biberlerdede yapılır. ayrı ayrı kaplarda saklanır, servisten az önce etimeklerin üzerine önce patlıcanlar serilir. üzerine kırmızı biberler serilir. bu işlemler dikatli ,özenli spatula yardımıyla muntazam yapılır.
hazırlanan süzme yoğurt üzerine döklüp süslenir . servise hazır.
Etiketler:
salatalar
Perde Pilav
PERDE PİLAV:
Siirt'in meşhur PERDE PİLAVINI "Melek "İrem Yavuz'un annesi Şehnaz yaptı.Harika olmuştu. Ellerine sağlık.
Etiketler:
pilavlar
24 Aralık 2009 Perşembe
23 Aralık 2009 Çarşamba
Vişneli Tart
VİNELİ TART:
125 gr tereyağ
1 su bardağından bir parmak az pudra şekeri
un
hamur güzelce yoğurulur.
tart kalıbına yayılan hamura çatalla delikler açılır pişirilir.
kreması:
1/2 litre süt , 3 çorba kaşığı un ,bir bardak şeker vanilya pişirilir mikserle beş dakika çırpılır.
soğuk tartın üzerine dökülür.
Pelte:
bir kase vişne(donmuş bu mevsimde)
1 su bardağı su
1,5 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
kaynatılır.
tartın üzerine dökülür.
Etiketler:
tartlar
Açma Börek
Açma Börek:
Bu böreği "hamur açmasını bilmiyorum" diyenlerde yapabilir.
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kağışı tuz
yarım limon suyu
aldığı kadar un
hamur yoğurulur 15 dakika dinlendirilir.
8 pazıya bölünür.
her parça açılır arası sıvıyağla yağlanır.
yağlanan parça D şeklinde katlanır geniş tarafına iç konur bükülerek kol böreği şeklinde tepsiye sıkı olmadan yerleştirilir.
üzerien yumurta sarısı sürülür.
iç: peynir, maydonoz, pastırma
patates, kıyma seçenek çok istediğinizi kullanabilirsiniz.
Tülay'ın eline sağlık:)
Etiketler:
börekler hamurişleri
Kırmızı Biber Salatası
KÖR KIRMIZI BİBER SALATASI:
Közlenen kırmızı biberler zeytinyağı, sarımsak, elma sirkesi eklenerek tatlandırılır.
Kırmızı biberler kavonozlarda hazır olarak satılmaktadır.
Közlenen kırmızı biberler zeytinyağı, sarımsak, elma sirkesi eklenerek tatlandırılır.
Kırmızı biberler kavonozlarda hazır olarak satılmaktadır.
Etiketler:
salatalar
Kahvaltılıklar
Pazar kahvaltısında, simit hediye gelen "TEMA" balı ve yufkacımızın yeni yapmaya başladığı haşhaşlı cevizli gözleme.
Etiketler:
kahvaltılıklar
Bulgurlu Roka, ıspanak Salatası
BULGURLU ROKA ISPANAK SALATASI:
Tülay' ın sofrasınada herşey çok güzeldi ellerien sağlık.
Körpe ıspanak, rokalar doğranır. yarım çay bardağı ince bulgur sıcak suyla şimesi sağlanır.
üzerine , salatalık ve domatesler küp şeklinde doğranıp, bulgurla beraber konur. nar taneleriyle süslenir.
limon, zeytinyağı, nar ekşisiyle hazırlanan sos yemeden hemen önce dökülür
Tülay' ın sofrasınada herşey çok güzeldi ellerien sağlık.
Körpe ıspanak, rokalar doğranır. yarım çay bardağı ince bulgur sıcak suyla şimesi sağlanır.
üzerine , salatalık ve domatesler küp şeklinde doğranıp, bulgurla beraber konur. nar taneleriyle süslenir.
limon, zeytinyağı, nar ekşisiyle hazırlanan sos yemeden hemen önce dökülür
Etiketler:
salatalar
Kereviz Salatası
KEREVİZ SALATASI:
Kerevziler soyulup rendelenir.Tercihan süzme yoğurtla karıştırılır.(istenirse çok az mayonez eklenebilir)
Etiketler:
salatalar
Roko,Havuç,Çökelekli Salata
SALATALAR:
Sebzelerin uyumlu birleşmesi enfes bir sos işte size harika bir yemek yardımcısı. hatta bazıları için tek ve güzel bir ana menü. burada BİR DUT MASALI "NUNU" VE MUTFAKTA ZEN in kullaklarını çınlatıyorum.
Havuç, roka, üzerine serpiştirilen çökelek zeytinyağı ve limonla buluşan bu güzellikler masada çiçek açmış gibi insanın içini açıyor.
Salata soslarında farklı tatlar yakalayabilirsiniz. zeytinyağı, limon, elma sirkesi, kuru fesleğen veya tazesi,kekik, slatay göre sumak(lahana ve soğan salatasına çok yakışır sumak) harika lezzetler yaratılabilir.
Sebzelerin uyumlu birleşmesi enfes bir sos işte size harika bir yemek yardımcısı. hatta bazıları için tek ve güzel bir ana menü. burada BİR DUT MASALI "NUNU" VE MUTFAKTA ZEN in kullaklarını çınlatıyorum.
Havuç, roka, üzerine serpiştirilen çökelek zeytinyağı ve limonla buluşan bu güzellikler masada çiçek açmış gibi insanın içini açıyor.
Salata soslarında farklı tatlar yakalayabilirsiniz. zeytinyağı, limon, elma sirkesi, kuru fesleğen veya tazesi,kekik, slatay göre sumak(lahana ve soğan salatasına çok yakışır sumak) harika lezzetler yaratılabilir.
Etiketler:
salatalar
21 Aralık 2009 Pazartesi
Fırın Sütlaç
Defterlerimden, arşivden üç tatlı tarifi veriyorum.
1/2 su bardağı pirinç
6 su bardağı süt (1,5 kg süt)
2 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı un(silme)
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Pirinçler yıkanıp bir bardak suda hafif haşlanır.
süt ileve edilir.pirinçler iyice pişene kadar kaynatılır.
nişasta ve un vanilya bir kasde 2 _3 kaşık soğuk suda eritilir kaynayan sütlaca yavaşça eklenir.
_1 yumurta sarısı küçük bir kapta çırpılır. bir kepçe sütlaç eklenerek yavaşça sütlaca eklenir.bir taşım daha kaynatılır.
ısıya dayanıklı kaselere sütleç paylaştırılır.
tepisiye dizilen sütlaçların dış yüksekliüinin yarısına kadar su konur
-ızgarası yanan fırında sütlaçların üzerleri kızartılır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
Kremkaremel (kolay usul)
Yalancı Kremkaramel:)
10 kaşık şeker
4 kaşık un ( normal )
3 yumurta
1kg süt
vanilya
Yapılışı: un , süt, şeker mikserle çırplır. Süt yavaş yavaş eklenir.karıştırılarak pişirilir.mikserle bir beş dakika daha çırpılır.
4 yemek kaşığı şeker tavada karamel haline getirilir. şeker tavada kendi halinde kahverengi bir hal alır karameliniz hazır demektir.
9 adet kap hazırlanır.muhallebi kaplara paylaştırlırır.karamel her muhallebinin ortasına birer kaşık paylaştırılır.
bir gece dolapta bekletilir. ters çevirerek servis yapılır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
Aşure
1,5 su bardağı aşurelik buğday
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı fasulye
2 çorba kaşığı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
10 adet kayısı
10 adet incir
1 çay bardağı fındık
5-6 adet karanfil
1 çay bardağı ceviz
küçük bir kase nar taneleri süslemek için
2,5 su bardağı şeker
Yapılışı: _Akşamdan ıslatılmış nohut ve fasulye ayrı ayarı haşlanıp iyice pişirilir.
-Geniş bir tencerede ayıklanmış ve yıkanmış buğdaylar iyice pişne kadar kaynatınız.
_fasulye ve nohutun suyunu süzerek kaynamakta olan buğdayın içine katınız,karanfille pirincide ekleyiniz
_suyu azaldıkça sıcak su ilevasi yapınız.
15_ 20 dakika kaynatınız. özleştiğini görüceksiniz.
_ateşten almadan önce küçük kıyılmış kaysılar eklenir
_ataeşten aldıktan sonra cevizi fındığı, küçük parçalara bölünmüş incir eklenir.
kaselere ayırdıktan sonra tarçın, porkatal kabuğu rendesi , nar teneleriyle süslenir.
Etiketler:
tatlılar
17 Aralık 2009 Perşembe
Vişneli Cupcake
VİŞNELİ, CAPPUCCİNOLU CUPCAKE:
2 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
mikserle çırpılır,.
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı mısırnişastası
1 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket cappuccino
1 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı un
12 adet vişne
hepsi eklenerek mikserle karıştırılır. hamur kağıtlar konmuş kek kalıbına paylaştırılır.
her kalıba bir veya iki adet vişne konur.(vişnenin çekirdeği çıkartılmışsa keklere daha fazla vişne konulabilir
(benim kalıbım 12 adetlik bu hamurdan 12 adet çıkmıştır.)
170 c de pişirlir.
Etiketler:
cupcake
15 Aralık 2009 Salı
Ebegümeci Yemeği
EBEGÜMECİ YEMEĞİ:
1 bağ ebegümeci (yaklaşık 1/2 kg )
1 adet kurusoğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı bulgur,
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz
Ebegümeçleri yıkanıp doğranır, tekrar yıkanır . tencereye kurusoğan doğranıp zeytintağı ile kavrulup, 1 kaşık domates salçası eklenir. ebegümeçleri eklenip. bulgur ve tuz ilave edilir. az az su ilavesiyle pişirilir.
bu ot yemeği yeşillik sevenler için iyi bir fikir:))
Etiketler:
yemekler
14 Aralık 2009 Pazartesi
İrmik Tatlısı limon,portakal aromalı
PORTAKAL, LİMON KABUKLU İRMİK TATLISI:
3 Su bardağı süt
7 dolu çorba kaşığı irmik
1 su bardağı şeker
1 adet limon
1 adet portakal kabuğu rendesi
süt, şeker, irmik karıştırlarak pişirilir. kaynamaya başlayınca portakal ve limon kabuğu rendesi ilave edilir. ıslatılmış cam bir kaba boşatılır.
Portakal ve limon aroması yüksel bir lezzet:))
Etiketler:
sütlü tatlılar
Karnabahar Yemeği
Karnabahar Yemeği:
Bir baş kurusoğan doğranır. zeytinyağı ile soğan kavrulur (isternirse kıymada eklenp kavrulur. benim sebze yemekerinde tercihim zeytinyağlı ve kıymasızdır.) bir kaşıkda domates salçası eklenip yıkanıp çiçeklere ayrılmış karnabahar eklenir, tuz ve suyuda eklenip orta ateşte pişirilir.(yemek kısa sürede pişer)
Etiketler:
yemekler
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)