26 Mayıs 2020 Salı
Mayasız Peynirli Pişi (Puf Böreği)
Mayasız puf böreği gibi harika bir tarif yağ çekmeyen yemesi harika olan pişi böreği diyebiliriz.
Yoğurma kabına 6 yemek kaşığı yoğurt 12 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu 2 çay kaşığı tuz eklenir ve yoğurulur
Hamur yoğurulur merdane ile açılır minik bir tencere kapağı yani bir neskahve fincanı tabağı kadar
Kesilir içine peynir maydanoz karışımı eklenir kapatılır çatalla bastırlır
Kızgın yağda kızartılır
Falafel (Nohut Köftesi)
Nefis bir vegan tarifi vereceğim
Nohut köftesi Lübnan mutfağından bizim Güneydoğu Anadolu mutfağına giren nefis bir tarif
Akşamdam 500 gr nohut ıslatılır fitik asiti gitmesi için tüm bakliyatlara yapabilrşsiniz ıslatma suyuna limon suyu sıkabilirsiniz yada bir çay bardağı ev yoğurdu suyu ekleyebilirsiniz
Islatılana nohut haşlanır
Çekici makinaya blendıra nohutlar
1 baş kuru soğan
Bir tutta. Maydanoz
3_4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
Tuz karabiber kimyon
1 yemek kaş un
Eklenir çekilir
Köfte şekli verilir kızgın yağda kızartılır
Veya alternatif olarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanır
180 C de pişirilir
Mayasız Çubuk Pişi Çin pişisi
Mayasız üç tane pişi tarifim var
Yumurtalı,sütlü, yoğurtlu şimdi size sütlü olan çubuk pişi tarifini vereceğim
Tarifi Aslı hanım da gördüm @dokuzuncubulut
Çubuk Pişisi veya Çin pişisi
Su bardağı=240 ml
360 gr un
240 ml süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
2 çay kaş tuz
Hamur yoğurulur iki parçaya bölünür
Dikdörtgen açılır streçe sarılır en az 3 saat en çok bir gece buzdolabında salanır önceden buzdolabından çıkartılır 1—2 saat oda ısısına gelmesi beklenir
İki dikdörtgen üst üstte konur çubukla bastırlır kesilir kızgın yağda kızartılır
1 Mayıs 2020 Cuma
Su Muhallebisi Paluza Peluze
Su muhallebisi Eskilerden bir lezzet eskilerden gelen anılar Çocukluğumun lezzeti diyenler
Herkes bu posta gelsin
Osmanlıda Hürrem Sultan çok sevdiği gül sulu su muhallebisni çok sıklıkla istermiş saray aşçılarından
Bursa’da sokaklarda su muhallebicileri varmış Bursa halkı çok severmiş
Üsküpten mübadil gelen bir takipçi arkadaşımın ananesi de pek güzel yaparmış
Babaannesi ermeni olan takipçi arkadaşım ise babaannesinin su muhallebisine pekmezi sulandırıp dökerek ikram ettiğini yazdı
Anneannesi Rum olan başka takipçimde gülsuyu döken ananesini rahmetle andı
Sefarad olan bir diğer arkadaşım ise annesinin sıkla yaptığını gül suyu döktüklerini yazdı
Adana’dan yerlisi fellah denen araplardan olduğunu söyeleyen bir arkadaşım ise paluze dediklerini söyledi
Diğer Adanalı takipçi arkadaşım ise sadece annesi nişasta dermiş
Tokat tan yazan takipçim ise süt alamadıkları için abisinin suyla yaptığını anlattı
Afyonkarahisar Kütahya da #hasude#paluze#palize dendiğini biliyor mudunuz
Özellikle ev nişastasıyla yapılanda ayrı güzel olurdu
Boğazı arıyan çocuklara hafif sulu akıcı yapılırdı eskiden
Şimdilerde Saruyer Muhallebicisin de bulacağınız su muhallebisini Ben size tarif edeceğim
Sizlerde evede yapıp mis gibi yiyecesiniz
Esası sadece suyla yapılır ben ben 1/4 süt kullandım
Savaş sırası savaştan sonra yokluk yıllarının tatlısı pişerken şeker bile kullanılmazmış yok olsada zor bulunan şeker
Üzerine pekmezi sulandırıp dökenler bir süre sonra pudra şekeri dökenler ve gül suyu dökenler ve eskilerden kalan
Lezzetler ve anıları Rahmetli olanları bu güzel anıyla analım rahmet dileyelim
TARİF
1 su bardağı süt
3 su bardağı su
1/2 su bardağı buğday nişastası ( mısır da olur)
1/2 su bardağı toz şeker
Hepsi bir tencereye alınır karıştırılarak pişirilir
Bir cam veya porselen kap alınır soğuk suyla ıslatılır
Su muhallebisi dökülür bir gece buzdolabında bekletilir
Sunumda dilimlenen servis tabağına alınan parçanın üzerine önce gül suyu sonra pudra şekeri serpilir
Geçmişte kalan lezzetleri yaşatalım anlatalım yapalım
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)