23 Ağustos 2012 Perşembe
Kaktüsüm
15 yaşında benim vefalı kaktüsüm. Her yıl iki kez açar, bu yıl her açmasın da üç adet açmaya başladı:)
Etiketler:
toprak çiçek
14 Ağustos 2012 Salı
Güllaç
Güllü Güllaç :)
Gül suyu, bahçeden güller :)
*** Güllaç yaprakları
*Her yaprağa bir su bardağı kadar süt , üstünede 3-4 su bardağı süt
*ceviz, fındık
Gül suyu, bahçeden güller :)
*** Güllaç yaprakları
*Her yaprağa bir su bardağı kadar süt , üstünede 3-4 su bardağı süt
*ceviz, fındık
Etiketler:
sütlü tatlılar
Sebzeli Mercimek Çorba
SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI:
*** 1 su bardağı mercimek
1, 5 litre su
1 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
1 adet kurusoğan
1 adet patates
1 adet domates
bir tutam maydanos
tuz, karabiber, kırmızı toz biber
1 adet havuç (kışın yapılırsa)
*** Sebzeler minik doğranır.
Bütün malzemeler bir tencereye konur . Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükler alınır.
*Mercimekler iyice pişip dağılamya başlayınca el blendırı ile çekilir.
* Çorba kaynarken biraz zeytin yağı, bir minik parça tereyağ atılır.
*** Sebzeler
Etiketler:
çorbalar
9 Ağustos 2012 Perşembe
İmam Bayıldı / Karnıyarık Kardeşliği
*** Kızgın yağda kızaran beş patlıcandan, üçü imam bayıldı, ikisi karnıyarık olmak istediler:)
*** 5 adete patlıcan yıkanıp alaca soyulur.
* kızgın yağda kızartılır.
*** 1 adet kurusoğan piyazlık ( yan yan ) doğranır
* 6-7 adet sarımsak ince kıyılır
* 2 tahta kaşık zeytinyağın da kavrulur .az tuz eklenir.( tuz soğanların ölmesini sağlar)
* ince doğranmış sivri biber 1 kase
* soğanlarla biberler kavrulur
*1 yemek kaşığı kadar domates salçası
* 2-3 adet minik doğranmış domates
*1 küçük kase kıyılmış maydanos
*karabiber, tuz eklenerek kavrulur.
** 3 adet patlıcanın içi açılır ve bu içle doldurlup , domates maydanos, sarımsakla süslenir.
*** 100 gr az kıyma kavrulur. az önce yaptığımız imam bayıldı içinden kalanı, ekleyip yarım çay bardağı kadar su ekleyip pişirilir.
* 2 adet karnıyarığın içine doldurulur.
** minik tepsiye dizilir.yağlı kağıt ile kapatılır.
* su eklendikten sonra kısık ateşte veya fırında pişirilir.
KARNIYARIK: kıymalaı içle hazırlanır.
İMAM BAYILDI: sebze içle hazırlanır.
Etiketler:
fırın yemekleri
Mücver
***Ara sırada olsa kızartma yapmadan duramıyorum:) Türk mutfağında lezzet , koku, görsellik açısından harkulade çeşitlerdendir.
Mücverin tarifini şurdan bulabilirsiniz.
*Özellikle benim yaptığım mücverin fazla yağ çekmediğini söylerler yiyenler, ayrıca kızartırken de dağılmazlar.
**işte püf noktası : kabaklar hemen rendelenmelidir.
*kuru soğan eklemiyorum, suyunuda sıksanız yine sulandırıyor.
* her kabağa bir yumurta hesabı
*yayvan bir kapta karıştırılır.
*Tavaya alınan her mücverden sonra kalan harca un serpilir.
Etiketler:
Meze ve ara sıcaklar
6 Ağustos 2012 Pazartesi
Erikli-Böğürtlenli Tart
TART HAMURU:
*1,5 su bardağı un
*1/2 su bardağı pudra şekeri
*125 gr soğuk tereyağ
* bir çimdik tuz
* 1 adet ymurtanın sarısı
*1/2 su bardağı soğuk (buzlu) su
*** Kıtır bir hamur yapmak isterseniz bu tarifi deneybilirsiniz. Tart hamuru yoğuruldıktan sonra yağlı kağıda sarılıp buzdolabından dinlendirilmelidir.
Buz gibi soğukı su eklenerek yoğrulmalıdır.
** Bir kaba un , pudra şekeri eklenir harman yapılır.
* Ortası havuz yapılan hamura yumurta sarısı , küp doğranmış soğuk tereyağı, eklenir.
*Hamur yoğrulmaya başlanır.Kenarlardan ortaya doğru alınarak yoğrulur.
* Bu esnada buz gibi soğuk su olmalıdır.Suya buzda atmak mümkündür.
* Yemek kaşığı ile su ekleyerek bir hamur yapılır. hamur kıvamına gelince su eklenmez.
* Hazırlanan hamur yağlı kağıda sarılır buzdolabında en az 1 saat dinlendirilir. Dinlenme süresi bir günde olabilir.
ERİK
**Erikler çekirdeklerinden ayıklanıp ay şeklinde kesilir.
*Yaklaşık 400 gr kadar. Kırmızı anjelik erik olursa tercih edilmelidir.
*Bir kasede böğürtlen
*** Dolaptan çıkarılan hamur unlu tezgahta merdane ile açılır.
*kelepçeli kalıp şeklinde kenarlardan 1-2 cm taşacak şeklide kesilir.
* erikler ve böğürtlenler çark şeklinde hamurun üzerine dizilir.
*üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpilir.
* Hamurun kenarları kıvrılır.
* 170 c fırında pişirilir.
Etiketler:
tartlar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)