HAŞHAŞLI GÖZLEME:
Kütahya'dan gelen taze yeni çekilmiş haşhaşla yaptığım gözleme.
Yapma aşamasında ellerim yağlı olduğu için fotoğraf çekemedim , yeme aşamasında Bodrum'dan gelen güzellerle poz verdirdim gözlemelerime:)
*Yoğurma kabına 2,5 su bardağı kadar un, biraz tuz eklenir.
Normal oda sıcaklığında su eklenerek hamur yoğurulur.
Ele yapışmayacak kıvamda yapılan hamur 5 parçaya bezelere bölünür.
Yoğurma kabına konan bezlere 20 dak kadar dinlendirilir.
**Her bir pazı unlanmış tezgah üzerinde açılır.
Hamurun yuvarlak şekilde muntazam açılması önemli değildir. nasıl açabiliyorsanız her şekilde sonuca gidersiniz.:)
Açılan hamur bir fırça ile sıvı yağa ile hafifi yağlanır kitap gibi katlanır .tekrar küçük bir kare elde edilir.
Bu işlem beş parçaya da uygulanır.
*Bir kaseye 2-3 dolu kaşık çekilmiş haşhaş konur ve sıvı yağ eklenerek haşhaş sıvı hale getirilir. Yani hamura sürülecek krema kıvamına ulaşır.
*Hazırlanan bezeler tekrar açılır , açılan hamura haşhaş sürlüp tekrar kitap gibi katlanır , sıralanır.
*Orta ateşe tava alınır.
* Her hamur yavaşça açılır.(hamurun patlamasına haşhaşın çıkmasına aldırış etmeyiniz.)
*Tavaya alınına gözlemenin kabarmasıyla beraber çevrilme vakti gelmiştir çevrilen yüze fırçayla sıvı yağ
sürülür.Çevrirerek pişirilir.
*Bezeler açılırken tezgaha ve bezlere un serpmeyi unutmayınız.