Vişneli çilekli #cheesecake
Philadelphia usulü diğeri New York usulü olmak üzere ikiye ayrılsa da Avrupa da farklı çeşitleri olduğu biliniyor.Temel her zaman peynir tabii ki. Benim denemelerim Newyork usulü oluyor
Yaptığım, denediğim her reçetenin tarihçesini araştırıp okumak , notlar almak çok zevk veriyor.
Acaba kimler denedi kimler yedi diye düşünürüm, aynı Efes Harabeleri'ni gezerken kimler yaşamış buralarda ? Der gibi .
İlk #cheesecake benzeri pastaların yada tatlıların Yunanistan'ın Sisam Adasında olabileceği kanıtları arkeologlar bulmuştur.
Daha sonra arkeologlar peynir pişirme kapları ve kalıntılarını bulmuşlar M.Ö 2000 dolayları
İlk Olimpiyat Oyunları M.Ö 776 yılında sporculara enerji versin diye #cheesecake ikram edildiği , düğün pastası olarak aynı dönemde rastlanmış.
M.S 230 Yunan Yazar Athenaeus ilk yazılı cheesecake tarifini yazmış
Bu gün ki cheesecake atası kabul edilir.
Bu antik tarifin temel malzemeleri Un,Katı Peynir, Bal harmanlanıp sertleşinceye kadar ateşde pişirimesini anlatmıştır.
Romalılar Yunanistan'ı fethettikleri zaman cheesecake'i sahiplenmişler ismini " libuma" demişler
Avrupa da yayılmaya başlamış
1545 yılında basılmış İlk Yemek Kitabın da " Hamur Tabanlı Tatlı Peynir" ismi verilmiş
18 yy da gelişmeye devam etmiş
1872 yılında Amerika'da New York'lu bir Fransız çiftçi peynir yapım aşamasında bilmeden yanlışlıkla krem peynir yapmış
Krem Peynir sevilmiş satılmaya başlamış.
Üç yıl içinde krem peynir tanınmış
Newyork ' ta krem peynirin keşfiyle Cheesecake çalışmaları ile Amerikalılar kendilerine pay çıkartmışlar sahiplenmelerine neden olmuş
Amerika'da NewYork ve Philadelphia usulü diye adlandırılmış
Peynir tadı yoğun, krema olmayan, tabanı badem unlu hamurla yapılan çeşide Philadelphia usulü deniyor.
Yaptığım cheesecakenin bu kadar antik zamanlara gittiğini bilmek benim için bu reçeteyi daha da kıymetlendiriyor :)
3 yumurta
700 gr labne
1 su bardağı şeker
200 ml krema
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
Vanilya
kilitli kalıp
Tabanı
2 paket Torku bisküvi
2 yemek kaşığı tereyağ
Sos 250 gr meyve çilek vişne
1 çaybardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
Bisküviler rondodan çekilir tereyağ ile karıştırılır
Yağlı kağıt serilmiş kalıba bastırarak yayılır
Buzdolabına konur
Labne +şeker çırpılır
Şeker
Yumurtalar tek tek
Un+nişasta
Sırasıyla eklenir
170 c de 1 saate kadar pişirilir
Cheesecake tarihçesi Mutfakfaresi blogundan yararlanılmıştır, teşekkürler.