29 Aralık 2012 Cumartesi
Pesto Soslu Spagetti
PESTO SOSLU SPAGETTİ
Pesto Sos:
* 5-6 dala fesleğen
* 1 çorba kaşığı çam fıstığı
* Sızma zeytinyağı
* Karabiber, tuz
* buz
*** Fesleğenler yıkanır, sadece yaprakları kalır
Blendırın içine çam fıstıkları , fesleğen yaprakları,biraz zeytinyağı eklenir. Kısa süreli çekilir
* Buz küpleri de ( 1-2 tane minik buz) blendıra atılır kıvam tutana kadar yağ eklenir. Tuz karabiber de eklenir.
**Buz çekerken sos kararmasın diye ekleniyor.
Etiketler:
baharatlar soslar
İstanbul Manzaraları
Vapurdan bakınca İstanbul Beşiktaş/ Kabataş
Uçan kuşlar martılar, yeşil tatlı bir bahar :))
İstanbul/ Beşiktaş İskelesi Güz gülleri
İstanbul / Karaköy / Galata Kulesi
İstanbul / Karaköy / Güllüoğlu Baklavacısı
İstanbul / Mısır Çarşısı / Eminönü Kapısı Bayramın birinci günü çekmiştim.
İstanbul / Eminönü Kestaneci
İstanbul'u özleyenlere bir kaç fotoğraf ekledim.
Etiketler:
gezmeler tozmalar
28 Aralık 2012 Cuma
Çay Sofrası
Arkadaşım Elif'in hazırladığı nefis çay sofrası.
* Kekini kendisi yapmış muzlu, çikolatalı yaş pasta
* Mantarlı börek
* Maş fasulyeli karışık yeşil salata, yeşil elmalı
* Kereviz, haşlanmış patates, yoğurt, hardal salata
* Tahinli kurabiye
Etiketler:
sofralar ikramlar
23 Aralık 2012 Pazar
Portakal şekerlemeli Cupcake
Portakallı cupcake:
*** 2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çay bardağı un + 3 yemek kaşığı un kıvama göre eklemek gerek
1 yemek kaşığı kakao
*** Yumurta ve şeker çırpılır
Diğer malzemeler sırasıyla eklenir
Hamur kalıplara paylaştırılır.
Yaklaşık kasede bir çay bardağı kadar hamur bırakılır , kakao eklenir
Dökülen kek hamurlarının üstlerine birer tatlı kaşığı kakaolu hamur paylaştırılır.
Fırın 180 c hamur paylaştırılırken yakılır. Kürdan kontrolü yapılır.
*** Kabuğu rendelenmiş portakal halka halka kesilir
Yassı bir tencereye dizilir üzerlerine toz şeker serpilir.
Kısık ateşte pişirilir
***cupcake ler portakallarla süslenir.
Etiketler:
cupcake
22 Aralık 2012 Cumartesi
Fırında Kekikli Patates
Fırında baharatlı patates. Köfteler de buzluktan çıkartıldı patateslerin yanında yerlerini aldılar.
***Patateslerin kabukları soyulur
Bizde patatesi ince doğrayan alet vardı onunla kestik.İnce dilimler halinde kesilen patatesler bir kaseye alınır.
Kekik, pul biber, tuz, zeytin yağı ile harmanlanan dilimlenmiş patatesler , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine serilir. Yanına domates biber eklenebilir.
200 c fırında pişirilir.
Etiketler:
fırın yemekleri
Kayısı Soslu Kurabiye
Tarifi Deryayla elmas kurabiye den aldım. Orjinal tariften ölçüleri alabilirsiniz. Ben sadece kakao eklemedim fakat başarılı bulmadım yaptığım kurabiyeleri beğenmedim , lezzet olarak çok güzeller ama şekil yönünden olmadı . Deryayla ve Birsence de olan tariflere göz atmakta fayda var.
Etiketler:
kurabiyeler
21 Aralık 2012 Cuma
Brokoli Çorbası
Brokoli çorbasını kendime göre yaptım. Krema, süt eklemedim. Lezzetli bir çorba oldu.
*Ölçüyü tam olarak veremiyorum. ben bir çiçekten kendime göre , biraz da göz kararı yaptım. Oldukça kıvamlı koyu bir çorba oluyor.Sonuçta sıcak suyu eklerken çorba kıvamını nasıl seviyorsanız öyle ayarlamanız da fayda var.
*** Bir baş çiçek brokoli.
Brokolilerin üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenerek haşlanır.Tuz ilave edilir.
* Bir tencere de bir çorba kaşığı tereyağ, 1-2 çorba kaşığı sıvı ile bir tepeleme dolu çorba kaşığı un
kavrulur. Unun rengi değişmemelidir.
*Brokoliler el blendırında çekilir
* Kavrulmuş un ile karıştırılır, tekrar çekerek pürüzsüz hale getirilir.
*Kıvamı sıcak su eklenerek ayarlanır. Hemen pişen bir kış çorbası.
Etiketler:
çorbalar
Üzümlü Limonlu Kek
Bu ölçüden iki kalıp kek yapılabiliyor.İsterseniz hediye, isterseniz deepfreez de saklanabiliyor.
* 1 su bardağı = 200ml
*** 4 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı ceviz, fındık, fıstık ne varsa
2 çorba kaşığı kakao
3 su bardağı un
* bir tane yuvarlak , bir tane baton kalıp .Kalıplar yağlanır unlanır
* 170 c
** Yumurtalar, şekerle çırpılarak köpürtülür
Sırasıyla diğer malzemeler eklenir.
Hamurlar kalıplara dökülür. 1/4 kadar hamur ayrılır
Ayrılan hamura kakao eklenir spatula ile karıştırılır.
Kalıplara şekil şekilde kalan kakaolu hamurda paylaştırılır.
Eğer kalıp büyükse bir kalıba, bunlar gibi küçük kalıpsa iki kalıpta kekler pişirilir.
170 ce ılık fırın
Etiketler:
kekler
20 Aralık 2012 Perşembe
Kahvaltı Sofrası
Patlıcanlı tart
Arkadaşım Zeliş'in hazırladığı kahvaltı sofrası renkli ve lezzet doluydu.
Daha önce tarifini verdiğim topik poağaça son anda tekrar fırında ısındı ve sofraya geldi.
Son güz biberlerinden kırmızı ve yeşil zeytinyağlı dolma
Patlıcanlı tart , üstüne bol çörek otu ile lezzetlenmişti.
Tatlı Merengli Ayva Tatlısı her zaman ki gibi nefisti.
Etiketler:
sofralar ikramlar
19 Aralık 2012 Çarşamba
Yeşil Mercimekli Salata
Mutfak balkonumun kenarında büyüyen nanelerim.
*** 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
Haşlanmış borokoli, havuç, karnabahar minik parçalara bölünür.
Minik domatesler, roka, nane
Nar taneleri
Salatalık turşusu
Sos: limon, zeytinyağı. tuz. nar ekşisi
Bütün malzemeler sosla harmanlanır.
*** Yeşil mercimek en güzel bitkisel proteindir. Etin yerine geçebilecek en iyi de bakliyatlandandır.
Demir eksiliği için önerilir.
Kolesterol düşürücü ve tansiyon dengeleyicidir.
*** 1 su bardağı yeşil mercimek
3 su bardağı kaynayan suyun içine atılmalıdır
20-30 dakika sürer
Mercimeklerin taşları ayıklanmalı ve soğuk su ile güzelce yıkanmalıdır.
Etiketler:
salatalar
18 Aralık 2012 Salı
Aşure
Etiketlerde meyveli tatlılar, tatlılar her ikisinde de bulabileceğiniz bir tatlı çeşidi AŞURE
* 1/2 kg aşurelik buğday
Buğdaylar güzelce yıkanıp, büyük bir tencereye bol su ile ıslatılır.
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye ( ben fasulyeli çok sevmediğim için nohutu bol fasulyeyi az tutuyorum)
Buğdayı düdüklüde 10 dakika haşlamak işlemi hızlandırır.
Tencereye buğday alınır.Bir yanda sıcak su hazır olmalıdır.
Buğdayın suyu ilk haşlama esnasından beri bol olursa, kendi nişastası ile koyulaşmış olacaktır.
Ayrıca sulu olan aşure soğudu zaman da kıvamlı olup kaskatı kesilmeyecektir.
2 çorba kaşığı kadar pirinç eklenir
Kaynayan buğdayın içine fasulye ve nohut eklenir.Özleşmeye başlayınca,
500 gr kuru İzmir üzümü, 1 veye 2 su bardağı kadar minik doğranmış kuru kayısı eklenir.
1 portakal kabuğu rendesi
10-15 adet karanfil
1 çay bardağı fındık
Şeker 500 gr kadar ekledim sonra tadına baktım, şekeri ekledikten sonra tadına bakınız. Şekeri az eklyip tadına bakarak çoğaltabilirsiniz.
Aşure kaynadıkça olduğunu koyulaşmasından anlayacaksınızdır.
7-8 adet kuru incir minik doğranır, kaseler paylaştırılır. Aşurenin içine incir eklenirse karartır.
Pişen aşure kaselere paylaştırlır.
Nar, fındık, ceviz, tarçın, fıstık, portakal kabuğu rendesi, bir kaç tane çörek otu her kaseye , serpilerek süslenir.
Etiketler:
Meyveli tatlılar
Izgara Kabak/Biber/tavuk
Izgara kabak, biber, domates, tavuk kızartması. Yanına da dereotlu yoğurt sosu .
Izgara ısıtılır . Kabaklar halka halka doğranır. Domatesler ortadan kesilir, biberler hazırlanır.
Tavuklar ince ızgaralık hazırlanır.
Kabaklar ızgaraya dizilir. Bir kaseye sıvı konur, fırça ile kabakların üzerileri yağlanır çevrilir.
diğer tarafları da yağlanır.
Sırasıyla kabak tavuk, domates , biber pişirilir. servise hazır.
Etiketler:
fırın yemekleri
17 Aralık 2012 Pazartesi
Brokoli Karnabahar Salatası
Karnabahar. brokoli, havuç .
Kaynayan suyun içine önce havuçlar sonra brokoli, karnabaharlar atılır.
Bir kasede soğuk su hazırlanır.
Brokoliler yaklaşık 4-5 dakikada haşlanmış olurlar. çatalla kontrol edilirler.
Ardından karnabaharlar da haşlanmış olurlar.
Soğuk sudan alınan sebzeler süzgece alınır.
Minik parçalara bölünen sebzeler, salata tabağına alınır
Limon, sirke, nar ekşisi. zeytinyağı, pul biber, tuz ile sos hazırlanır, salataya dökülür.
Etiketler:
salatalar
Kahvaltı
Kahvaltı sofram :Sabahtan çilek ve vişne karışık taze reçel kaynatmıştım. Meyveler yazdan deepfreezden:)
*Kıymalı börek
*Mantarlı krep
*vişne çilek reçeli
*çikolatalı prenses tatlısı
Etiketler:
sofralar ikramlar
27 Kasım 2012 Salı
Kağıtta Barbunya
YAĞLI KAĞITTA BARBUNYA BALIĞI
Tavada yağlı kağıt serilerek pişirilen balık.
Yağlı kağıt serilir, balıklar sıralanır. yağ eklenir. Ortasına bir dil,m limon istenirse eklenir.
Önce bir yüz kızartılır. Diğer bir tava ile bastırılır.
Diğer tava yardımıyla ters yüz yapılır.
***Hamsi bu şekilde pişirilince kokusu da az oluyor.
Tavada yağlı kağıt serilerek pişirilen balık.
Yağlı kağıt serilir, balıklar sıralanır. yağ eklenir. Ortasına bir dil,m limon istenirse eklenir.
Önce bir yüz kızartılır. Diğer bir tava ile bastırılır.
Diğer tava yardımıyla ters yüz yapılır.
***Hamsi bu şekilde pişirilince kokusu da az oluyor.
Etiketler:
balık
20 Kasım 2012 Salı
Mantarlı Soslu Fırın Krep
***Krepler hazırlanır.
* Mantarlar ince doğranır
Bir baş kuru soğan ince kıyılır
6-7 adet sivri biber ince doğranır
Tavaya zeytinyağ eklenir. Soğan biber eklenir tuz eklenir ve kavrulur.
Mantarlarda ilave edilir.
*Hazırlanan iç soğumaya bırakılır.
*Domatesler soyulur mimik doğranıp pişirilir.
** Kreplerin içine mantarlar eklenir ve sarılır
Cam tepsiye dizilen kreplerein üzerine sos dökülür.
Rendelenmiş kaşar eklenir, biberlerle süslenir.
**180 derece fırında pişirilir
KREP
* 2 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı un
Çırpılır,un topakları kalmamalı
teflon tavada birer kepçe dökülerek ön arka pişirilir.
Etiketler:
Meze ve ara sıcaklar
Pepeçura
PEPEÇURA
Karadeniz'in kokulu üzümlerinden yapılan bir tatlıdır.
**Kokulu üzüm sıkılır
* Aslında tarife başladım , bir yandan da düşünüyorum nasıl anlatayım diye:)
Fakat yaklaşık olarak bu gördüğünüz küçük borcama yaptığım kadarının tarifini yazacağım.
Kokulu üzüm ilistirden geçirilerek sıkılır.
Bana hazır sıkılmış şişede geldiği için tatlıyı yapmak kolay oluyor.
** 750 ml kadar üzüm suyu
* 3 yemek kaşığı nişasta
* 1 su bardağı şeker
** Karıştırılarak pişirilir.
* Islanmış borcama dökülür.
Etiketler:
Meyveli tatlılar
15 Ekim 2012 Pazartesi
Kakaolu Şekerpare
Kakaolu Şekerpare:
* 1 paket margarin 250 gr
* 1 su bardağı şeker
* 4 yemek kaşığı irmik
* 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
* 2 yumurta
* 4 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* hamurun yarısı için 2 yemek kaşığı kakao
ŞERBET.
* 3 su bardağı şeker
* 4 su bardağı su
* 1/2 limon suyu
*** şerbet ılık , kurabiyeler sıcak olmalı
* Hamur
**Malzemeler yoğurulur
** Hamurun yarısına kakao eklenir yoğurulur.
** Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.
** 180 c de pişirilir.
** kurabiyeler sıcak şerbet ılık dökülüp.
** 15-18 adet fındık
Etiketler:
tatlılar
6 Ekim 2012 Cumartesi
Damla Çikolatalı Kurabiye
***
* 3 su bardağı un
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 2 yumurta
* 150 gr tereyağ
* 2 çorba kaşığı kakao
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1 çay bardağı damla çikolata
* 1 su bardağı çekilmiş fındık/ ceviz
***
Malzemeler yoğurulur.
Cevizden daha küçük toplar yapılır.
İstenirse çekilmiş ceviz/fındık bulanır.
180 c de sıcak fırında pişirilir.
*** Hamur 1 cm kalınlığında açılır, kalıplarla kesilir şekil verilir.
180 c de pişirilir ve soğutulur.
Çıkan kurabiyelerin üzerilerine pudra şekeri serpilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)