21 Nisan 2012 Cumartesi
Yaprak Bezelye
Tam mevsimi YAPRAK BEZELYE, TAZE PATATES, BAKLA
Domateslerin de içleri kızarmaya başladı.
Yaprak bezelyenin çeşitli pişirme yöntemleri vardır. Ben zeytinyağlı tercih ettim.Karadeniz usulü ise önce haşlanıp daha sonar tavda yumurtayla pişirmek.Yakında denerim yada bir pişirende yerim buraya da eklerim.
YAPRAK BEZELYE
Yaprak bezelyenin yan kılçıkları alınarak ayıklanır.
Tencereye , soğan minik şekilde doğranır
Zeytin yağı eklenir
Domates salçası
Kavrulan harcın içine bezelyeler eklenir.
Sıcak su eklenerek pişirilir.
Etiketler:
yemekler
Fındıklı Kurabiye
Fındıklı Kurabiye
*** 250 gr margarin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı kavrulmuş çekilmiş fındık
Kabartma tozu , vanilya, tarçın
un
180 c sıcak fırında pişirilir.
Etiketler:
kurabiyeler
13 Nisan 2012 Cuma
Dereotlu Poağaça
DEREOTLU POAĞAÇA
***Ne zamandır burnumda kokusu vardı. Sıcacık fırından çıkmış, demlenmiş çayın yanında mis gibi eşlik etsin istedim. Dünde kendimce tarifle yaptım.
**** 2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1/ 2 çay bardağı sıvı yağ
50 gr küp şeklinde doğranmış tereyağ
100 gr beyaz peynir (ufalanmış)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 kase ince doğranmış dereotu
1 çay kaşığı pul biber
un yaklaşık 3 su bardağı
*** Malzemeler karıştırılarak hamur yoğurlur.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye , ceviz büyüklüğünde hamurlar kopartılıp şekil verilir ve dizilir.
* bir yumurta sarısı çırpılır ve poağaçaların üzerlerine sürülüp, çörek otu serpilir.
190 c pişirilir.
Etiketler:
tuzlular
12 Nisan 2012 Perşembe
Taze Patates Salatası
Taze patatesi görünce pazarda hemen aldım. Haşlanmış taze patatesin tadı bir başka olur.
**Patatesler haşlanır , soyulur küp şeklinde doğranır.
Sarımsaklı yoğurt hazırlanır . patateslerle karıştırılır. (ben süzme yoğurtla hazırladım ve patateslerin üzerine döktüm)
Kuru nane, pul biber ile lezzetlendirilir.
Etiketler:
salatalar
11 Nisan 2012 Çarşamba
Damla Sakızlı Çilek Soslu Muhallebi
DAMLA SAKIZLI ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ :
*** 3 su bardağı süt
4-5 yemek kaşığı toz şeker (şekeri kendinize göre ayarlayınız daha az veya çok)
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 adet damla sakızı ( kağıt havlu arasında dövülür ve süte eklenir)
*** Bütün malzemeler bir tencerede tel çırpıcı ile karıştırarak pişirilir.
Muhallebi kuplara paylaştırılır. Tencere yıkanmadan , bir kase yıkanmış çilek konur.
El blendırı ile çilekler çekilir.
Muhallebinin üstlerine çilek sos paylaştırılır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
10 Nisan 2012 Salı
Anne Kurabiyesi üzümlü
* Püf : anne kurabiyesinde, karbonatı limonla köpürterek eklerseniz kıtır kurabiye olur, Karbotanı una karıştırarak eklerseniz yumşak kurabiye olur.
*** 2 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ ( bir parmak eksik)
*** Bu malzemeler tahta kaşıkla çırpılır
2 çay kaşığı karbonat
üzüm, ceviz , fındık ,fıstık ( evde olanlardan 1-2 tanesi)
1 portakal kabuğu rendesi
un alabildiği kadar Hamur yumşak olmalıdır.
** Hamur yumşak yoğurulur hafif ele yapışan bir hamur
Hamurdan parçalar kopartılırken ellerde sıvı yağa hafif batırılır.
Sıvı yağa yardımıyla kolayca cevizden az büyük kurabiyeler yapıbiliyor.
** 200 c sıcak fırında pişirilir.
Etiketler:
kurabiyeler
9 Nisan 2012 Pazartesi
Kır Çiçeklerim
Çiçeklerimi çeşitli şişelere tasnif ettim , mutfağım şenlendi:)
Kır çiçeklerim balkon kenarında yetiştirdiğim nanelerin yanındalar:)
Papatyalarım uyuyor:)
Sabah olunca açıyorlar :)
Etiketler:
yazılar
Kaldırayak Otu
Kaldırayak otu Karadeniz ce " kaldirik"
Fotoğrafta görüldüğü gibi , yıkama, ayıklama , doğrama işlemi . Ben kökleri, daha çamurlu diye ayrı yıkıyorum, sapları ayrı, yaprakları ayrı oldukça zahmetli .
Kaldırayak otu alınır. Zahmetli bir şekilde ayıklanır doğranır. (bence ıspanaktan daha eziyetli, ilk kez pişirdim ondan mı zor diyorum acaba?) :)
*Bana söylenen 1 kg kaldırayak 7-8 adet kuru soğan 6-7 yumurta
* Yıkanan otlar kaynar suda haşlanır süzülür.
* Tencereye soğanlar doğranır , önce az su ile pişirilir. Sıvı yağ eklenir,
* Soğanlarla otlar kavrulur.pul biber , karabiber , tuz
* Yumurtalar tencereye konulan yağda pişirilir . yumurtalar çok pişmeden hemen otlar eklenir.Karıştırılarak kavrulur.
Etiketler:
yemekler
8 Nisan 2012 Pazar
İlkbahar/şeftali , elma çiçeği
Şeftali çiçekleri, renkleri muhteşem:)
Pembe ballıbabalar/ beyaz ballıbabalar
Elma çiçekleri
Bu gün hava çok güzeldi. Kır çiçeklerini çok severim ballıbabalar, papatyalar , mine çiçekleri, yoncalar hepsi harkuladeler:))
Et yemeğe, salaş fakat etleri acayip lezzetli "memet ustanın" yerine gittik. Etler nefisti.:) Etler pişene kadar fotoğrafları çektim, zevkle hemde:)
Etiketler:
yazılar
7 Nisan 2012 Cumartesi
Mezgit (pişirmesi)
*** Mezgitler yıkanır. Beyaz un , mısır unu ve tuz eklenerek balıklar harmanlanır.
*** Tavaya sıvı yağ (genelde çiçek yağı) eklenir kızdırlır.
*** Balıklar çabucak dizilir.
*** tabakla dikkatlice çevrilir. Balık pişirirken tavayı ara sıra sallamak gerek, önce bir tarafını sonra diğer tarafını kızartmalı yoksa dağılır.
* Nar gibi kızarınca balık hazırdır.
Bu sezonun sonunu mezgitle kapadık.
Etiketler:
balık
Üzümlü Kek
*** 3 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı süt
* 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
* limon kabuğu rendesi
*1 çay bardağı kuru üzüm
* portakal kabuğu rendesi
* ( ben portakal kabuklarını haşlayıp acı suyunu döküp sonra biraz şekerle pişirdiğim minik doğranmış portakal kabuğuklarını kullandım.Derin dondurucuda streçe sarılı birer porsüyonluk şeklinde saklıyorum)
* 1 çorba kaşığı nişasta
* 2 su bardağı un ( kıvama göre un ilavesi yapılabilir.)
***Malzemeler sırasıyla çırpılır.
Yağlanmış unlanmış kalıba dökülür Hamurdan bir parça ayrılır kakao eklenir , kakaolu hamurda çember şeklinde dökülür.
* kekin üzerine üzüm, portakal kabukları serpiştirilir.
* 160 c de pişirilir.
Etiketler:
kekler
6 Nisan 2012 Cuma
Süslü Krakerler
Evde mayalanmış ekmek.
"ETİ Tadında" kraker
| |||
| |||
| |||
| |||
|
Bu kalori değerlerini Eti Tadım sayfasından aldım.
http://www.etietieti.com.tr/urunler.aspx?mainId=2&subId=51
Eti Tadında çörek otlu krakeri çok seviyorum Çayın yanında süsleyerek ikram etmek istedim.
Bir kısmına kaşar peyniri , domates, maydanoz, kekik, pul biber, salata sosu damlatarak süsledim.
Bazılarına da Pınar Krem peynir sürdüm taze nane (balkonda yetişen) ile süsledim. Çayın yanında güzel atıştırmalılar çıktı ortaya.
Etiketler:
sofralar ikramlar
5 Nisan 2012 Perşembe
Helva (kolay usul)
Kolay usul helva:
Bu helvayı yapmak kolay ve çabuk. Tam ölçü vereceğim ölçüleri azaltarak uygulayabilirsiniz.
*** 2 kase irmik
* 250 gr teremyağ+ 50 gr tereyağ ( isterseniz 250 gr tereyağ kullanabilirsiniz)
* Çam fıstığı
***Yağ ve çam fıstığı kavrulur yağ yanmamalı.
* İrmik eklenir kavrulur.
* Rengi bal rengine dönüşene kadar orta ateşte kavrulur.
*** 4 kase toz şeker eklenir karıştırılır.
** 4,5 kase soğuk su eklenir.
* Helva kaynayıncaya kadar ocak açık karıştırılır.
* Ocağın altı kısılır sıklıkla karıştırlır. Tencerenin kapağı kapalı olmalıdır.
* Pİlav üsulü demlendirilir. bir parça kağıt havlu tencereye kapatılır kapak kapanır demlenmeye bırakılır.
*** ÖLÇÜLER
2 Kase irmik
4 Kase toz şeker
4,5 kase su
250 gr tereyağ
*Dondurma eşliğinde ikram edilir.
Etiketler:
tatlılar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)