En güzelinden en nefisinden haşhaş sevenlere harika tarif denemenizi tavsiye ederim
Malzemelerr
İç malzemeler
1 kase sarı haşhaş
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Haşhaşı sıvı yağla akışkan hale getirilir katı olursa sıvı yağ eklenir
1/2 su barağı çekilmiş ceviz
Haşhaşlı Lokum Hamuru
500 gr un ( unu yumşak ele yapışmayan bir hamur olana kadar kontrollü ekleyin her unun yoğunluğu sıvı kaldırmadı farklı oluyor)
1 tane yaş maya
1/2. Su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 yumurta akı
1,5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz unla karıştırınız mayaya tuz değmesin
Bütün bu malzemeleri iyice karıştırıp unu eklemeye başlayın
Ele yapışmayan bir hamur yapılır
İç hazırlanan
Hamur 8 bezeye bölünür
Her beze tabak kadar açılır ( ben dikdörtgen açtım
Açılan hamurun üzerine haşhaş sürülür çekilmiş ceviz serpilir
İkinci bezede elle açılır diğer hamurun üzerine konur haşhaş sürülür ceviz serpilir
Kat kat hamurlar bu şekilde yapılır
En üst hamura sürülmez
Elle hamur biraz büyütülür
Hamur uzın kenardan iki parmak kalınlığında kesilir
Kesilen şeritler bükülürken uzatılırda
Tepsiye hafif aralıklı dizilir
1 yumurta sarısı sürülür sussam ceviz serpilir
Fırın 50 c gibi düşük ısıda ısıtılır tepsi 20 dakika tepsi mayasına bırakılır ( fırını kontrol edin pişmesin )
Fırını ilk 10 dak 150 c daha sonra 180 c de pişrin
Herkes fırının huyunu bilir ona göre pişirin afiyet olsun