Hakiki , odun ateşinde köy fırınında pişmiş ekmek:)
Ekşi mayalı değil hazır maya kullanıyorlar.
25 Şubat 2012 Cumartesi
23 Şubat 2012 Perşembe
Mavi Haşhaşlı Pasta
MAVİ HAŞHAŞLI PASTA:
*** Kek
* 4 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
** yumurta ve şeker çırpılır.Diğer malzemeler eklenir.
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı irmik
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı mavi haşhaş
* 1 paket kabartma tozu
*** 40 x27 büyük boy dikdörtgen bor-cam
*** 180 C fırında pişirilir.
** kek sıcak şerbet soğuk dökülecek
** ŞERBET:
* 3, 5 su bardağı su
* 3,5 su bardağı şeker
* bir dilim limonla kaynatılır.
*** soğuyan şerbetli kekin üzerine bir bardak sütle hazırlanan krem şanti sürülür.
Etiketler:
pastalar
Bereket Salatası
Bereket Salatası:
*** 1su bardağı haşlanmış buğday (aşurelik buğday )
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1 tane taneleri ayıklanmış nar
* 1 çay bardağı tuzsuz çiğ badem
* 1 çay bardağı ufak parçalanmış ceviz
* 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber ufak doğranır
* limon, nar ekşisi, zeytin yağı, tuz
* nane , kırmızı marul
** malzemeler karıştırılır bir kasede.
* Nar ve nane ile süslenir.
Etiketler:
salatalar
18 Şubat 2012 Cumartesi
Ayvalı Tart
AYVALI TART:
*** Pazardan aldığım bir tane dev ayvayı kesince ayvaların zamanı geçtiğini anladım.
Ayvayı rendeledim, tavada az su ekleyerek haşladım , 1/2 çay bardağı kadarda şeker ekleyerek ayvaları hazırladım. Bu gün tartın içinde yer aldı.))
***Tart Hamurunu çok çabuk hazırlayabiliyorum. aslında hem lezzetli ham de yapım aşaması kolay.
*** 50- 60 gr tereyağ ( veya becel)
* 1 yumurta
*2-3 kaşık yoğurt
* 1/2 paket kabartma tozu
* 1 + 1/2 su bardağı un ( elinize çok yapışırsa 2 su bardağı kullanılabilir)
* Hamur yoğurulur.
** 2/3 parça hamur tabana
* 1/3 parça üst kapak
* varsa nişasta yoksa un serpilerek tezgaha elle hamur açılır.
* Yağlanmış tart kalıbına taban hamur serilir.
* Bir tatlı kaşığı kadar nişasta serpilir.
* Pişmiş meyveler serilir. ( meyve pişerken tarçın eklenir)
*Tartı kalan hamur ile kapatılır.
* 180 c de önce fırın tabanına yakın 15 dak kadar daha sonra orta rafta pişirilir.
* kalıp: Borcam tencere kapağı 20 cm
BUNLARDA TART ŞEKİLLERİ
Fikir olsun diye elmalı tartların fotolarını ekliyorum.
Elmalı tart kalıp : 24 cm
Etiketler:
tartlar
17 Şubat 2012 Cuma
Kar Yağdı Kurabiyesi
*** 1 adet yumurta kaseye kırılır
* 7 yemek kaşığı nişasta
* 6 yemek kaşığı pudra şekeri
* 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
* 150 gr becel
* 1 paket kabartma tozu
* yoğurdukça kıvam alana kadar azar azar un eklenir.
** Bütün malzemeler yoğurulur. ele yapışmayacak bir kıvam oluşturulur.
* 170 c de önceden ısıtılmış fırında hafif pembe şeklinde pişirilir.
** Pişen ve soğuyan kurabiyelerin üstlerine pudra şekeri ile kar yağdılır:)
Etiketler:
kurabiyeler
Güveçte Mantar Sote
***Bir tane minik doğranmış kurusoğan güveçe alnır. 4-5 adet minik doğranmış sarımsak 1 çorba kaşığı sıvı yağda kavrulur.
*Mantarlar kıyılır. Kavrulmuş sarımsak ve soğanın üzerine mantarlarda eklenir.
*Domatesler yazdan deeepfreeze koymuştum Fotoğrafta ki yaz domatesi:)
* Bir tane domates bir iki yeşil biber eklenir.
*Tuz karabiber.
Etiketler:
Güveç
Güveçte Ispanaklı Yumurta
Bu aralar güveç yemekleri soframızda yer almakta. Esas konu pişen yemeklerin güveçten dolayı çok lezzetli olması.Yumurtaları kırdıktan hemen sonra fotoğraf çekmiştim , sonrasında yemekten fotoğraf çekmeyi unutmuşum:)
***Bir küçük kırmızı soğan doğranır.
* 4-5 diş sarımsak ufak doğranır.
* 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ eklenir kavrulur.
* Bir küçük kase kavrulmuş ıspanak yaprağı ( ıspanak yaprağı kavrulmasını ekleyeceğim)
* minicik biber salçası tuz karabiber eklenerek pişmesi sağlanır.
* Ispanaklara iki tane yuva açılır . Yuvalara birer minik parça tereyağ konur ve yumurtalar bu yuvalara kırılır.
* ocak orta ayara alınır. güveçin üstüne folya yada aynı kaptan varsa eşini üstüne kapatarak pişirilir.
* Yumurtalar çabuk pişiceği için kısa süre güveç hazır olucaktır.
Etiketler:
Güveç
15 Şubat 2012 Çarşamba
Güveçte Ispanaklı Mantar
**Kiremitde ıspanaklı kaşarlı mantar.
*Bu toprak kaplarda pişen yemeklerin lezzetleri bir başka oluyor. "kiremit köfte" yi bu toprak kaplarda nefis oluyor.
** Mantarlar yıkanır sapları ayrılır.güveçe dizilir. Saplarda kenarlarına dizilir.
** 10-15 ıspanak yaprakları çok az sıvı yağda kavrulur.
** Mantarları tuz, karabiber serpilir.
**Mantarların içine bir çay kaşığı ıspanak, 2 çay kaşığı rendelenmiş kaşar rendesi konur.
** Zeytin yağı gezdirilir.
** Folyo ile kaplanır. orta ocak ateşte pişirilir.
Etiketler:
Güveç
14 Şubat 2012 Salı
Anne Kurabiyesi
Klasik "anne kurabiyesi" yapım aşamasını fotoğraflandırdım. Arkadaşlarım Nevra yaptı Şafak yardım etti bendeniz Lavanta fotoğraf çekti :) Buyrun aşamaları ile ev kurabiyesi.
**3 yumurta 1 sarı üzerine sürmek için ayrılacak.
** Nevra ölçü olarak kase kullanıyor. 1 kase=1,5 su bardağı
* 1 kase yoğurt
** 1 kase toz şeker
** 1 kaseden az sıvıyağ
** 50 gr tereyağ
** Eklenen malzemeler elle çırpılarak karıştırılır.
** 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı çekilmiş ceviz , fındık
*Un aldığı kadar, yoğurdukça kıvama bakarak eklenecek.
** Hamur yumşak olmalı ellere sıkı sık ıslatılarak yapışması engellenir.
** 1 tatlı kaşığı karbonat yarım limon suyu ile kabartılır ve eklenir.
** Usta Nevra yardımcısı Şafak ellerine sağlık:)
** Yumurta sarılarına bir tatlı kaşığı sıvı yağ eklenir, fırına girmeden hemen önce yumurta sarısı sürülür.
*** Fırından çıktılar:))
**3 yumurta 1 sarı üzerine sürmek için ayrılacak.
** Nevra ölçü olarak kase kullanıyor. 1 kase=1,5 su bardağı
* 1 kase yoğurt
** 1 kase toz şeker
** 1 kaseden az sıvıyağ
** 50 gr tereyağ
** Eklenen malzemeler elle çırpılarak karıştırılır.
** 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı çekilmiş ceviz , fındık
*Un aldığı kadar, yoğurdukça kıvama bakarak eklenecek.
** Hamur yumşak olmalı ellere sıkı sık ıslatılarak yapışması engellenir.
** 1 tatlı kaşığı karbonat yarım limon suyu ile kabartılır ve eklenir.
** Usta Nevra yardımcısı Şafak ellerine sağlık:)
** Yumurta sarılarına bir tatlı kaşığı sıvı yağ eklenir, fırına girmeden hemen önce yumurta sarısı sürülür.
*** Fırından çıktılar:))
Etiketler:
kurabiyeler
13 Şubat 2012 Pazartesi
Pırasalı Bezelye Salatası
**Pırasalı bezelye salatası.
* 1 kavanoz konserve bezelye
* 1- 2 adet limonun suyu
* 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
* 1 adet minik havuç küp doğranır.
* 1 adet haşlanmış patates küp şeklinde doğranır.
* yarım demet dereotu
* 2 adet pırasanın beyaz kısmı ince kıyılır.
* 2 adet yeşil soğan
***Bütün malzemeler büyük bir kasede karıştırlır.Servis tabağına alınır. Pırasa ve dereotu ile süslenir.
Etiketler:
salatalar
Pırasalı Mısır Unlu Çörek
"Neye niyet, neye kısmet " denir ya ben de öyle oldum bu tarifte:) İnce kıymış olduğum pırasayı mısır ekmeği yapmak istemiştim. Benim becerikli laz arkadaşlarım, nefis mısır ekmekleri , hamsili pilavlar, turşu kavurmaları yaparlar. Hazır olunca yemesi şahane tabii ki :) Bende arkadaşlarım dan esinlenmek istemiştim. Bu tarif döndü çöreğe:) fakat sonuçda kahvaltıda çayın yanında mis gibi lezzet çıktı ortaya.
Önce pırasaları ince ve özenle doğradım, mısır unu ve yoğurt ekleyerek bir hamur yapmıştım, tavada malesef çevirmek şöyle dursun darma dağınık oldu:))) tavada az bir miktar denemiştim. Hemen tarif çöreğe döndü:)
**4 -5 adet pırasa ince kıyılır.
*3-4 yemek kaşığı yoğurt
*Mısır unu kıvamı buluncaya kadar eklenir.
*2 yumurta
*1 paket kabartma tozu
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* kekik, kırmızı biber,toz biber
* 4 parça tepsinin altına milföy hamuru
**Milföy hamurları minik tepsiye yayılır.
*170 c de ısıtılmış fırında 5 dak pişirilir.
* Milföylerin üstüne hazırlana karışım dökülür.
*susam , çörek otu. kekik, pul biber serpilir.
* 170 c de pişirilir.
Etiketler:
tuzlular
1 Şubat 2012 Çarşamba
Portakal Şekerlemesi
Kış gelince, portakal reçeli , portakal şekerlemesi yapmasını da yemesini de seviyorum.
** Gereken malzemeler belli yediğiniz portakal kabuklarını biriktirmek.
*Ben dondurma kabında biriktiriyorum. Suyunu her gün değiştiriyorum :soğukta saklıyorum. Bu aralar balkonlar mutfak pencere önleri bu iş için çok uygunlar.
Kabuklar arada kaynatılıp acı sularından arındırılırlar.
* Yaklaşık bir haftanın sonunda, kabuklar rahatlıkla beyaza kısımlarından ayrılabilecek duruma gelirler.
*Kabuklar ince ince boylamasına kesilirler.
** Bir tavada üzerine şeker dökülerek pişirilir.Suyun azalmasından olduğu anlaşılır.
* Soğuduktan sonra tek tek toz şekere bulayarak yağlı kağıdın üzerine dizilir.
Etiketler:
Şekerlemeler
Kuş Üzümlü Kek
İki renkli kek.
Kek yapmaya başlayınca bir yandan doğaçlama öte yandan eldeki malzemelerden ne varsa onları
kullanıyorum. Sıklıkla yapılan her yemek, tatlı çeşidi elde pratiklik, göz kararı, kıvam gibi şeyleri otomatik hale getiriyor.Bir bakıyorsunuz ki çay demleme gibi oluyor.
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu / vanilya
* 2 çorba kaşığı nişasta
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 1 limon kabuğu rendesi
* İri kıyılmış fındık- fıstık- ceviz elde ne varsa
* ( fındık kullandım)
* 2 veya 2,5 su bardağı kadar un( kıvam kontrollü un ilavesi yapılacak)
*** Yumurta ve şeker kasede çırpılırken diğer malzemelerde eklenir.
* Yağlanmış, Unlanmış kek kalıbına hamurun yarısı dökülür.
** Kalan hamura 2 yemek kaşığı kakao 2 yemek kaşığı kadarda süt eklenir. (Süt kakao eklenmesiyle yoğunlaşacağı için eklenir.)
*Kakaolu hamurda kalıba dökülür.
* 2-3 yemek kaşığı kadar kuş üzümü kek hamurunun üzerine serpilir.
* ince çekilmiş fındık da serpilir.
* 3-4 çay kaşığı nutellada yer yer kek hamurunun üzerine bırakılır.
** 180 C de kürdanla kontrol edilerek pişirilir.
Kek yapmaya başlayınca bir yandan doğaçlama öte yandan eldeki malzemelerden ne varsa onları
kullanıyorum. Sıklıkla yapılan her yemek, tatlı çeşidi elde pratiklik, göz kararı, kıvam gibi şeyleri otomatik hale getiriyor.Bir bakıyorsunuz ki çay demleme gibi oluyor.
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu / vanilya
* 2 çorba kaşığı nişasta
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 1 limon kabuğu rendesi
* İri kıyılmış fındık- fıstık- ceviz elde ne varsa
* ( fındık kullandım)
* 2 veya 2,5 su bardağı kadar un( kıvam kontrollü un ilavesi yapılacak)
*** Yumurta ve şeker kasede çırpılırken diğer malzemelerde eklenir.
* Yağlanmış, Unlanmış kek kalıbına hamurun yarısı dökülür.
** Kalan hamura 2 yemek kaşığı kakao 2 yemek kaşığı kadarda süt eklenir. (Süt kakao eklenmesiyle yoğunlaşacağı için eklenir.)
*Kakaolu hamurda kalıba dökülür.
* 2-3 yemek kaşığı kadar kuş üzümü kek hamurunun üzerine serpilir.
* ince çekilmiş fındık da serpilir.
* 3-4 çay kaşığı nutellada yer yer kek hamurunun üzerine bırakılır.
** 180 C de kürdanla kontrol edilerek pişirilir.
Etiketler:
kekler
Şambali
İrmikle yapılan şuruplu güzel bir tatlı. Şam tatlısı da deniyor.
* 1 su bardağı irmik
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 tatlı kaşığı karbonat, yarım limon suyu ile köpürtülür.
** Bütün malzemeler kaşıkla karıştırılır.
*Küçük kare borcam yağlanır ve hazırlanan karışım dökülür.
* fındık badem le süsülenir
* 180 C de pişirilir.
**Tatlı pişerken, bir kasede 2 su bardağı şeker
* 2 su bardağı su ve bir yemek kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu
* Hepsi şeker eriyene kadar karıştırılır.
** Tatlı fırından çıkınca soğuk şurup dökülür.
Etiketler:
tatlılar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)