26 Ocak 2012 Perşembe
Elmalı Portakallı Tart
Tartın fırından çıkmış hali nefis olmuştu:))çok sıcakk
Elmalar tarçın ve toz şekerle piştiler. Bir adet, minik doğranmış portakal da eklendi.Derin donurucuda az kalmış vişneler de tartın içine kendilerini attılar:)
İÇ:
* 4 adet amasya elması ( 4-5 adet olasında sakınca yok bol elma bol lezzet)
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* 1 tane portakal elma soyar gibi beyazlarıyla soyulacak minik doğranıcak.
* varsa çekirdeksiz vişne 9-10 adet
* Bir tavada bunlar karıştırılarak pişirilir.
HAMUR:
* 75 gr terayağı (oda sıcaklığında)
* 1 adet yumurta
* 1,5 su bardağı un
* 2 çorba kaşığı yoğurt
* 2 çorba kaşığı toz şeker
** Malzemeler eklenir. unu yavaş yavaş ekleyerek hamur yoğurulur.( hamur yumşak olmalıdır. un kıvama göre eklenir)
* Hazırlanan hamurun 2/3 alt taban için bölünür.
*Tezgaha nişasta serpilir , elle hamur açılır.
*Yağlanmış kalıba yayılır.
*Hazırlanan iç yayılarak hamurun üzerine dökülür.
* Diğer kalan hamurda nişasta serpimiş tezgahta elle açılır ve tartın üzeri kapatılıp kenarları parmak izi yapılarak kapatılır.
*170 C pişirilir.
* soğuyan tartın üsttüne pudra şekeri serpilir.
***NOT: Geçen gün yaptığım ıspanaklı kişin hamurundan bir parça kalmıştı. Buzdolabın da saklamıştım bu hamuru, rendeledim ve tartın üstüne serpiştirdim.Gördüğünüz tırıtıklar rendelenmiş hamurudur.
Etiketler:
tartlar
25 Ocak 2012 Çarşamba
Portakal Kabuğu Reçeli
KENDİNİ BERGOMAT REÇELİ SANAN PORTAKAL KABUĞU REÇELİ:)
Bir hatfalık portakal kabukları bu dondurma kabında birikti. Her gün suyu değiştirildi, ara sıra bir taşım kaynatıldı . Bu gün beyazları çıkartılıp ikiye kesilerek rulo yapılıdı. Kürdana dizildi, bir taşım kaynatılıdı. Daha sonra reçel yoluna girdi.
Kürdanlar kolaylıkla çıkartılabiliyor:)
* Bir tane portakal beyaz kabukları dahil elma soyar gibi soyulur.
*Portakal minik minik doğranır.
*Doğranan portakal bir tencereye alınır 2, 5 su bardağı şeker eklenir.
* Orta ateşte kaynaması beklenir.
*5-6 dakika portakal kaynayınca hazırlanan portakal kabukları eklenir.
*Kaynamaya başlayınca 2 çay bardağı su eklenir.( sulu olucak diye endişelenmeyin soğuma aşamasında reçel kıvamlanıcaktır)
*Reçel kıvamlanmaya başlayınca 4-5 adet limon tuzu eklenir.
*5-6 dakika daha kaynatılır ocak kaptılır.
Bir hatfalık portakal kabukları bu dondurma kabında birikti. Her gün suyu değiştirildi, ara sıra bir taşım kaynatıldı . Bu gün beyazları çıkartılıp ikiye kesilerek rulo yapılıdı. Kürdana dizildi, bir taşım kaynatılıdı. Daha sonra reçel yoluna girdi.
Kürdanlar kolaylıkla çıkartılabiliyor:)
* Bir tane portakal beyaz kabukları dahil elma soyar gibi soyulur.
*Portakal minik minik doğranır.
*Doğranan portakal bir tencereye alınır 2, 5 su bardağı şeker eklenir.
* Orta ateşte kaynaması beklenir.
*5-6 dakika portakal kaynayınca hazırlanan portakal kabukları eklenir.
*Kaynamaya başlayınca 2 çay bardağı su eklenir.( sulu olucak diye endişelenmeyin soğuma aşamasında reçel kıvamlanıcaktır)
*Reçel kıvamlanmaya başlayınca 4-5 adet limon tuzu eklenir.
*5-6 dakika daha kaynatılır ocak kaptılır.
Etiketler:
reçel marmelat
Ispanaklı Pırasalı Kiş
Ispanak, pırasa, kuru soğan ve havuçla hazırladığım iç çok lezzetli oldu.Hamur ise şimdiye kadar yaptığım tart hamurlarından ve defterimde ki tariflerden ortaya çıktı.
*Ispanak ve pırasalı ilk hazırladığım harç gözüme az gelince , pırasalı ve havuçlu detsek harç hazırladım. İç malzemenin bol olmasını istemiştim.Sabah kahvaltıda kızıma ikram edicektim: İkramdan memnun kalan kızım , çok beğendi:)
*İÇ MALZEME:
* yarım kg ıspanak yaprakları yıkanır ince doğranır
* 1-2 adet pırasa ince doğranır.
* (ben 4 adet pırasanın yeşil kısımlarını kullandım)
* 1 adet ince doğranmış kuru soğan
* tuz, karabiber, pul biber
*3 yemek kaşığı zeytinyağı
* bir tatlı kaşığı salça( lezzet versin diye ekledim:)
***Soğanlar ince doğranır ve tavaya alınır yağla birlikte kavrulur.
*önce pırasalar eklenir ,bir kere karıştırılır sonra ıspanaklar da eklenir
* baharatları tuzu ilave edilir
* Sebzeler çok erimeden ocak kapatılır.
KİŞ HAMURU:
* 100 gr tereyağ
*2 yumurta sarısı
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
* 1 su bardağı + 2 Yemek kaşığı un
*Hamur yoğurulur. kırılgan güzel bir hamur elde edilir.
* Tezgah unlanır merdane yardımıyla açılır
* Kalıba hamur alınır ve çatalla delikler açılır.
*Fırın 170 C de ısıtılır. hazırlanan hamur 10 pişirilir.
*Fırından çıkartılır iç harç yerleştirilir.
*Alt üst kızarana kadar pişirilir.
* Kaşar rendesi ve bir parça ezilmiş beyaz peynir dökülür.
*Peynirler eriyince fırından alınır ve servis yapılır.
Etiketler:
tuzlular
24 Ocak 2012 Salı
Hayat,İnsan...
Üzülüyorsun ; Takma, Diyorlar.
• Kızıyorsun ; Değmez, Diyorlar.
• Susuyorsun ; İki Çift Laf Et, Diyorlar.
• Alttan aLıyorsun ; Tepene Çıkardın, Diyorlar.
• Bağırıyorsun ; Sakin Ol, Diyorlar.
... • Aklı Başında Davranıyorsun ; Bu Kadar usLu Olunmaz, Diyorlar.
• Ölünce Ne Diyecekler ?
• Muhtemelen ; Ölüm Sana Yakışmadı.
• Ee Normal Tabii, Dirimizi Beğenmediler ki, Ölümüzü Beğensinler...
Kendinize iyi davranın:))
Etiketler:
yazılar
22 Ocak 2012 Pazar
Bademli Ay Dedeler
BADEMLİ AY DEDE KURABİYELER:
Çok kırılgan bir hamur oluyor. Bardakla kestiğiniz ayları bir spaltula yardımıyla alırsanız Aylar kırılmaz.
Bu kurabiye tarifni Aylin'de "Yemek Vakti " gördüm hemen defterime geçirdim. Bu gün de denedim ve sonuç harkulade bir lezzet .
Ben 1 su bademi kavrulmuş ve çekilmiş 1/2 badem 1/2 fındık olarak kullandım.
Malzemeler:
* 100 gr tereyağ
*1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı tatlı badem (kavrulmuş ince çekilmiş)
* 1/2 paket kabartma tozu
* 3- 3,5 su bardağı un ( unun 1,5 bardağı kavrulacak)
* 2 yemek kaşığı nişasta
*2 yemek kaşığı + 4 yemek kaşığı pudra şekeri (üstüne serpmek için)
YAPILIŞI:
* 1, 5 su bardağı un kısık ateşte teflon tavada ara sıra akrıştırılarak kavrulur.
*Bademler kavrulur ve çekilir. ben fındıkta kullandım.
*Bir kasede yağ, nişasta, kabartama tozu, kavrulmuş badem, 2 su bardağı un ( ben 2 su bardağı kullandım), sıvı yağ eklenerek hamur hazırlanır.
*Hamur tezgaha pudra şekeri serpilerek açılır
*Çay bardağı ile yarım aylar kesilir.
* Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
* 175 c ön ısıtmalı fırında 10- 15 dak (ben 10 dakikada çıkardım)
* pişirilir.
*Tepside soğuyan ay lara pudra şekeri serpilir.
Çok kırılgan bir hamur oluyor. Bardakla kestiğiniz ayları bir spaltula yardımıyla alırsanız Aylar kırılmaz.
Bu kurabiye tarifni Aylin'de "Yemek Vakti " gördüm hemen defterime geçirdim. Bu gün de denedim ve sonuç harkulade bir lezzet .
Ben 1 su bademi kavrulmuş ve çekilmiş 1/2 badem 1/2 fındık olarak kullandım.
Malzemeler:
* 100 gr tereyağ
*1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı tatlı badem (kavrulmuş ince çekilmiş)
* 1/2 paket kabartma tozu
* 3- 3,5 su bardağı un ( unun 1,5 bardağı kavrulacak)
* 2 yemek kaşığı nişasta
*2 yemek kaşığı + 4 yemek kaşığı pudra şekeri (üstüne serpmek için)
YAPILIŞI:
* 1, 5 su bardağı un kısık ateşte teflon tavada ara sıra akrıştırılarak kavrulur.
*Bademler kavrulur ve çekilir. ben fındıkta kullandım.
*Bir kasede yağ, nişasta, kabartama tozu, kavrulmuş badem, 2 su bardağı un ( ben 2 su bardağı kullandım), sıvı yağ eklenerek hamur hazırlanır.
*Hamur tezgaha pudra şekeri serpilerek açılır
*Çay bardağı ile yarım aylar kesilir.
* Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
* 175 c ön ısıtmalı fırında 10- 15 dak (ben 10 dakikada çıkardım)
* pişirilir.
*Tepside soğuyan ay lara pudra şekeri serpilir.
Etiketler:
kurabiyeler
20 Ocak 2012 Cuma
Yoğurt Mayalama
Bu günlerde süt ve yoğurt tartışılıyor.Gündem sürekli değişiyor ve bizim kafalar allak bullak oluyor.:)) Domates mi yesek, yumurta mı yesek ,derken şimdi de yoğurt ,süt çıktı başımıza, şaşırdık gerçekten:(
"Mutfakta Zen" güzel bir yoğurt postu eklemiş. Ben de görünce, dün sütçünün getirdiği sütü aldım bir kısmı yoğurt olarak mayalandı (çalındı) bir kısmıda fırın sütlaç yapılıverdi.
Yoğurt mayalamak ilk kez yapanlar için sorundur:( Sıklıkla yapılınca el alışır ve kolayca yapılır.
Kutu sütleri sağlıklı, sağlıksız tartışmasında bir Dr onkolog "kutu sütlerinden yoğurt bile tutmuyor," dedi .
Ben de hocaya katılıyorum bir kaç kez denemiştim ,Amerikada bile denemiştim fakat olmuyor . Ya salyalı yada hiç tutmayan bir süt orataya çıkıyor.
Bu sütü nasıl mayaladığıma gelince.
Sütü bir tencereye alıyorsunuz. Ben bu tencerede mayaladım , istenrise tencerede kaynatılıp cam,toprak kap gibi kaplara süt aktaraılıp maya sıcaklığına erişinceye kadar bekletilebilir.
Süt kaynamaya başlayınca yani fokurdamaya başlayınca 4-5 dakika kaynatılır.
Mayalanacak yere alınır ve ılınması beklenir.
Maya kıvamını anlamanız için serçe parmağınızın dayanabilcek kadar ısıya ulaştığında maya zamanı gelmiş demektir.
Bir tatlı kaşığı kadar yoğurt (kaymağı tercihtir) bir kadese süttle ezilir ve karışıtırlır.
Mayda sarılır ve uyuturlur:) uyumak kelimesi mayada bekleme süresi için söylenir.
Kap güzelce sarılır.
4-5 saat mayada bekletilen süt artık yoğurt olmuştur.
Tencerenin kapağı açılır 15-20 dakika dinlendirilir.
Daha sonar buzdolabına alınır.
Etiketler:
Püf
13 Ocak 2012 Cuma
Fırında Tavuk Patates
Sosla hazırlanmış tavuk ve kekikli patates.
Bu soslu tavuğu yılbaşı yemeği için hazırlamıştım.
*Tavuklar yıkanır büyükçe bir kaseye alınır.
* Biber salçası 1 kaşık
* 1 kaşık domates salçası
* 1 adet kurusoğan
* 1 adet havuç
* 1 tutam ince doğranmış maydonoz
* 1 adet patates minik doğranmış
* kekik, karabiber, pul biber, tuz,
*2 çorba kaşığı kadar sıvıyağ
* Bu karışımın içinde buzdolabında 1-2 saat bekletilir.
*Unlanmış fırın torbasında pişirilir.
Bu kekikli patatesi kızım çok güzel hazırlıyor.
*Genel olarak taze patatesle yapılıyor .
*Patatesler ince dilimler halinde halka şeklinde kesilir.
*Bir kasede
*kekik, sıvıyağ, pul biber, tuz eklenerek harmanlanır.
*Yağlı kağıt serilmiş fırnın kabına alınır.
*İlaveten biberde koymuştum tepsiye güzel olmuş.
180 c de pişirilir.
Bu soslu tavuğu yılbaşı yemeği için hazırlamıştım.
*Tavuklar yıkanır büyükçe bir kaseye alınır.
* Biber salçası 1 kaşık
* 1 kaşık domates salçası
* 1 adet kurusoğan
* 1 adet havuç
* 1 tutam ince doğranmış maydonoz
* 1 adet patates minik doğranmış
* kekik, karabiber, pul biber, tuz,
*2 çorba kaşığı kadar sıvıyağ
* Bu karışımın içinde buzdolabında 1-2 saat bekletilir.
*Unlanmış fırın torbasında pişirilir.
Bu kekikli patatesi kızım çok güzel hazırlıyor.
*Genel olarak taze patatesle yapılıyor .
*Patatesler ince dilimler halinde halka şeklinde kesilir.
*Bir kasede
*kekik, sıvıyağ, pul biber, tuz eklenerek harmanlanır.
*Yağlı kağıt serilmiş fırnın kabına alınır.
*İlaveten biberde koymuştum tepsiye güzel olmuş.
180 c de pişirilir.
Etiketler:
yemekler
Karamelli Fındıklı Cupcake
* Bu cupcakleri yaparken çeşitlendirmek yeni lezzetler bulmak istedim.Bütün fındık, bir kaç tanesine yarım lokum, en üstlerinede kuş üzümü kullandım.
Fırından çıkıncada karamelle tatlandırdım:)
* 2 adet ymurta
* 1,5 çay bardağı şeker
* 1, 5 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu
*1 adet portakal kabuğu rendesi
* 1 adet limon kabuğu rendesi
* bir tutam zencefil
*3- 4 çay bardağı kadarda un eklenir.(un eklenirken hamurun akıcılığına bakılır)
* 2 dolu kaşık kakao
*2 yemek kaşığı nişasta
*1 / 2 çay bardağı kuru üzüm
* üstü için kuş üzümü, fındık
* Malzemeler sırasıyla kaba alınır ve çırpmaya başlanır.
*hazırlanan hamur kalıplara paylaştırılır.
*170 c de pişirilir.
*Minik bir teflon tavada 2 çorba kaşığı toz şeker eritilir.
* 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenir.
* Fırından çıkan kekler karamelle süslenir.
Fırından çıkıncada karamelle tatlandırdım:)
* 2 adet ymurta
* 1,5 çay bardağı şeker
* 1, 5 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu
*1 adet portakal kabuğu rendesi
* 1 adet limon kabuğu rendesi
* bir tutam zencefil
*3- 4 çay bardağı kadarda un eklenir.(un eklenirken hamurun akıcılığına bakılır)
* 2 dolu kaşık kakao
*2 yemek kaşığı nişasta
*1 / 2 çay bardağı kuru üzüm
* üstü için kuş üzümü, fındık
* Malzemeler sırasıyla kaba alınır ve çırpmaya başlanır.
*hazırlanan hamur kalıplara paylaştırılır.
*170 c de pişirilir.
*Minik bir teflon tavada 2 çorba kaşığı toz şeker eritilir.
* 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenir.
* Fırından çıkan kekler karamelle süslenir.
Etiketler:
cupcake
Meyveli Balık Kurabiye
Meyveli rulo çörek fotoğraflarına söz geçiremedim :) hepsi farklı eklendi:)
Bu çörek, şimdiye kadar yaptığım çöreklerden çıkardığım doğaçlama bir çörek oldu: İç malzemeyi çeşitlendirmek elinizde .Aroması hoşunuza giden uygun meyve, meyve kabukları ve baharatları kullanabilirisniz.
Hamuru:
*3 su bardağı un
* 2 dolu çorba kaşığı yoğurt
*2 yumurta
*1 paket kabartma tozu
* bir tutam zencefil
*2 çorba kaşığı toz şeker
*1/2 çay bardağı sıvıyağ
*2 çorba kaşığı margarin
İç Malzemesi:
* Rendelenmiş bir elma, 2 adet portakal kabuğu rendesi, 1 adet limon kabuğu rendesi
* Ceviz, fındık, tarçın , kuru üzüm, kuru kaysı minik doğranmış
* Hamur yoğurulur. üç parçaya ayrılır.
*Açılan hamura toz şeker serpilir.
*İç malzemelerden serpilir.
*Rulo veya balık şeklinde sarılır.
*180 c pişirilir.
* Hafif ılınınca çörekler dilimlenir.Soğunca kesmesi zorlaşır ve dağılır.
Etiketler:
kurabiyeler
1 Ocak 2012 Pazar
Portakallı-Havuçlu cupcake
Çayın yanına hemen yapılan minik kekler:)
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı süt
*1/2 paket kabartma tozu
*1/2 çay bardağı sıvıyağ
* 6- 7 yaklaşık çorba kaşığı un
*hamurun yoğunluğuna göre un eklenmelidir akıcı olmalıdır hamur.
*LEZZET KATANLAR
*1 portakal kabuğu rendesi
* 1 havuç ince rendelenmiş
*1/2 çaybardağı kuru üzüm
*1 çay bardağı çekilmiş fındık
*2 çay kaşığı tarçın
*1/2 çay kaşığı yenibahar
* vanilya aroması 4-5 damla
* 1 çorba kaşığı kakao
* 12 adet kalıplara hamur paylaştırılır.
* 170 c de pişirilir.
Etiketler:
cupcake
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)