31 Ocak 2011 Pazartesi
Paşa Mezesi
PAŞA MEZESİ:
*Biber salçası
*Galeta unu
*Hardal
*Kimyon
*Zeytinyağı
*Ceviz
*Sarımsak
*Tahin
*Malzemelerin tam ölçüsünü veremiyeceğim. Bunlar ana malzemeler.
Ölçüyü az tutmanız da yarar var ekmek üstüne sürülerek yenildiği için yaparken kıvamını ayarlamak lazım.
Galeta unu yoktu evde ekmek içi çektim.Cevizi de ekledim. Blendırda hepsini sırayla çekerek mezeyi hazırladım.
Kimyon bir çay kaşığı kadar kulandım .Tuz kullanırken salçanız tuzlu ise dikkatli olun.
Tahinle de kıvamı ayarlayabilirisniz.
Etiketler:
Meze ve ara sıcaklar
19 Ocak 2011 Çarşamba
Tahta Tepsi
Mutfak tezgahımda bu sefer, kurabiye yerine tahta tepsi boyama ve süsleme yer aldı.
Daha önce ki yıllarda arkadaşımın tarifiyle yapmaya başlamıştım. Kızımla çok sevmiştik bu hobiyi:) Bu yaptığım tepsi hediyedir.
Bu gün sabahtan başladım, yarın vernik süreceğim bitmiş olacak.
Daha önce ki yıllarda arkadaşımın tarifiyle yapmaya başlamıştım. Kızımla çok sevmiştik bu hobiyi:) Bu yaptığım tepsi hediyedir.
Bu gün sabahtan başladım, yarın vernik süreceğim bitmiş olacak.
Etiketler:
workshop
15 Ocak 2011 Cumartesi
Tahinli Kurabiye
TAHİNLİ KURABİYE:
Bu denediğim ikinci tahinli kurabiye oldu.Çok beğendim.Bir daha yaptığımda cevizle şenlendiricem bu tarifi:)
Tarif "SAĞLIKLI MUTFAK" dan Hilal'den teşekkür ederim.
Kahvenin, çayın yanında fındıktan az büyük kurabiyeler.
Malzemeler:
* 1 su bardağı un
* 1/2 su bardağı tahin
* 1/2 su bardağı pudra şekeri
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* Malzemeler yoğurulur.
*Tepsiye yağlı kağıt serilir.
* Fındıktan az büyük kurabiyeler yuvarlanır.
*Fırın sıcak olmalı
*175c - 180 c
* 8 dakika tutup kurabiyeleri fırından alınız.
http://sagliklimutfak.blogspot.com/2011/01/tahinli-kurabiye.html Hilal'in sayfası
Etiketler:
kurabiyeler
10 Ocak 2011 Pazartesi
Kakaolu-Muzlu Rulo
*Malzemeler:
* 1 paket kakaolu Eti Bisküvi
*1 tepeleme yemek kaşığı kakao
*Bisküviler rondoda çekilir.
*Kakao çekilmiş bisküvilerle harmanlanır.
*Tepsiye muntazam şekilde yayılır.
* 1 lt süt
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı şeker
*1 paket vanilya
* 100 gr becel margarin
* Önce malzemeler çırpılır.
*Karıştırılarak pişirilir.
*Muntazam şekilde, bisküvilerin üzerine yayılır.
*Soğuması beklenir.
* 1 su bardağı süt ile 1 paket toz krem şanti çırpılır.
*Muhallebinin üstüne krem şanti serilir.
*Tepsideki muhallebi, önce dörde sonra ikiye kesilerek şekil verilir.
* Bir tane muz , önce boylamasına sonra ortadan ikiye kesilir.
*Dört parça olan muzdan bir parçası kare parçalara sarılır.
*Spatula yardımı ile sarılır servis tabağına alınır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
Vişneli Muhallebi
Vişneli pelte:
*Çekirdekleri çıkartılmış vişne (1 su bardağı donmuş vişne)
*mısır nişastası (1 dolu yemek kaşığı)
*toz şeker (2 yemek kaşığı)
*1 su bardağı su
Karıştırılarak pişirilir.
*Muhallebilerin üstlerine dökülür.
Etiketler:
sütlü tatlılar
9 Ocak 2011 Pazar
8 Ocak 2011 Cumartesi
Karaköy Böreği
Susam ve Çörekotu
Baklava yufkasından böreği ilk kez denedim. Çıtır bir börek oldu.
*Yufkalar dikdörtgen şeklinde.Ben size 12- 15 adet arası börek tarifni vericem.Sayı artırmak mümkün.
* 12 adet yufka
* 50 gr tereyağ+ zeytinyağı
* 1 yumurta sarısı böreklerin üstlerine sürmek için
*susam ve çörekotu
İÇİ:
*250 gr kıyma
*3 orta boy ince kıymış kurusoğan
*1 yemek kaşığı tepeleme küş üzümü
*tuz , karabiber
*1 çay kaşığı şeker
*Soğanları kavurmak için 2 yemek kaşı kadar sıvıyağ
* Benim ekstradan eklediklerim:)
* 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çorba kaşığı çamfıstığı
Yapılışı:
*İç harç hazırlanır soğumaya bırakılır.
* 1. yufka yağlanır + 2 . yufka yağlanır +3. yufka yağlanır
*Dikdörtgen yufkanın kısa kenarına hazırlanan iç konur.
*sarılan yufka dört parçaya kesilir.
*yumurta sarısı ve susam, çörekotu serpilir.
*180 c pişirilir.
Etiketler:
börekler hamurişleri
6 Ocak 2011 Perşembe
Limonlu Tart
Bu tartı bu akşam yaptım yarın gelicek misafirlerimiz için.
Tart denemelerim olmuştu daha önce. Her defasın da lezzeti tam olsada, hamurun çok muntazam olmasını istememe rağmen, tam olmadığını düşünüyorum.
Bu sefer pasta ustası "Derin's" den aldığım bir tarifi denedim.
TART HAMURU:
*200 gr becel yağ
*2 yumurta
*1 su bardağı pudra şekeri
* 1/2 su bardağı çekilmiş badem( ben kavrulmuş,çekilmiş fındık kullandım)
* vanilya extresi
*3 su bardağı un 400 gr
*1 su bardağı=125 gr
*Hamur yoğurulur ve buzdolabında yarım saat bekletilir
*Kalıp yağlanır. dibine yağlı kağıt kesilir.rahat çıkması için.
*kalıba hamur yayılır.
*Çatalla delinir.
*170 c sıcak fırında pişirilir.
*Önce tartın üstüne yağlı kağıt serilir ve bakliyat konur.
*tartın kenarlarının kızardığını görünce , üstünde ki bakliyat alınır iç kısmınında pişmesi sağlanır.
Tartın pişme aşamasına geçişi:)
LİMON SOS:
*1 su bardağı şeker
* 3 yumurta
*1/3 su bardağı limon suyu (80 ml )
*1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
*2 çorba kaşığı un 25 gr
* Bütün bu malzemeler bir tencereye alınır.
*Benmari usulü çırpılarak pişirilir.
*Mikser en düşükte çalıştırılır,çırpılır
*Ocaktan hemen alınıp, soğuk su dolu kaba tencere oturtulur
*hızlıca çırpılır.
*2 kaşık limonlu sosla 1 kutu krema çırpılır.
*Tartın üzerine dökülür.
*Üstüne limon sos dökülür .
*Alacalı bir görünüm oluşur.
*ben önce sos sonra kremalı sosu döktüğüm için sarı renk tam olmadı:)
Tartın dilimlenmiş hali.Şimdi benim olumlu ,olumsuz düşüncelerim.
*Tart hamuru çok fazla oluğu için kalın oldu. Hemen Zehra'dan uyarı aldım "bu hamur bir kaç tartlık " diye:) neyse ben zorladım kalıba sığdırdım :))
*Sos, mükemmel lezzet süper:)
*Tart hamurunun az ölçüde yapılması gerekiyor veya bu ölçüde yaparsanız kalanı, buzdolabın da saklanabilmesi.
*Tartoletlerde bu hamuru kullanmalı büyük tek tart yapılıcaksa daha kek vari hamurlar tercih edilmeli.
*Sonuç lezzetli olmuştu:)
Etiketler:
tartlar
Buğdaylı Kırmızı Mercimek Çorbası
Buzlukta bekleyen buğdayı çorba yaptım.Fakat çorba değil tam bir ana öğün oldu.Sadece bundan bir kase yiyerek doyuluyor.
*Haşlanmış buğday 1,5 su bardağı
*1 çay bardağı kırmızı mercimek
*1 yemek kaşığı pirinç
*1 adet patates
*1 küçük havuç
*patates ve havuç ince ve minik doğranır.
*Tuz, su
*Bunların hepsi tencerede özleşene kadar kaynatılır.
*Buğday önceden ıslatılmış haşlanmış olmalıdır.
*üzerine tereyağ,zeytinyağı karışık nane,kırmızı biber yakılır.
Etiketler:
çorbalar
4 Ocak 2011 Salı
Limon Reçeli (Ben Buldum Etkinliği)
Blogum adını aldığı nefis turunçgillerden LİMON Reçeli yaptım.
Daha önce hiç bir yerde duymamış ve yememiştim.
Geçen yıl denemem olmuştu çok başarılı bulmamıştım .Fakat bu sefer portakalla reçeli kaynatırken , limon reçelini de kaynattım ve tavsiye ederim.Püf noktasını yakaladım zannerdersem.Portakalla göre, kabuğu daha farklı ve şekerle buluşunca sertleşen bir turunçgil olduğu için acısının iyice çıkartılması gerek.
Sizler de benim gibi her gün limonlu su içiyorsanız, reçelin limonlarını yaklaşık dört günde hazırlamış olursunuz.
Ben her akşam, iki büyük kupaya , bir tam limonu çok güzel yıkıyor, kabuklarıyla doğruyorum. Buzdolabın da bir gece beletiyorum. Sabah ve gün içerisin de içiyorum.
4 tam limon 4 gün de tamamlandı.1 tanesi ise akşamdan suda bekledi.
Bu limonları kapalı bir kaba koyup son iki günde sıklıkla suyunu değiştiridim.
I. gün
limonları da portakallar gibi 3-4 aşama da birer taşım kaynatıp suyunu değiştirdim.
Bir gece suda bekledi.
Portakal reçeli kaynamış , sırasını limon reçeline vermiş:) kavanozlar yıkanmış, ocakta kuramak için ters çevrilmiş:))
Bu fotoğraf limon ve portaka reçelleri karışık durumda çekilmiştir.
*Dört limon
*ön işlemden geçen limonlar dilimlenir. Çekirdekleri ayıklanır.
*550 gr toz şeker eklenir.
*Orta ateşte tencere kapağı açık pişilir.
*2 adet limon tuzu eklenip bir süre daha kaynatılıp ocak kapatılır.
*Bu yöntemi deneyerek buldum.
Etiketler:
reçel marmelat
Portakal Reçeli - Mandalinalı ve Portakallı lezzetler Etkinliği
1. Gün
Reçel yapmaya kara verdim.Yani dün başladı işlem:)
Portakal reçeli yapıcaktım kardeşi limon da katıldı :)
Portakalların kabuklarını tıkıtklı bir bıçla kazımak gerek.
Ben bu işlemi kabak oyacağının tırtıklı tarafıyla yaptım.
Portakallar I.tur kaynatılır. bu kaynama noktasında 1-2 dakika kaynaması demektir.
Su dökülür.
II. tur da aynı işlem yapılır.III. turda aynı işlem yapılır.
Bir gece soğuk suda bırakılır. Fırsat buldıkça suyu değiştirilir. kabukların acılığı gitmelidir. Tadarak anlayabilirisniz.
2. Gün
Portakallar doğranır.Şekline kendiniz karar verin büyük halkalar bile olabilir.
Ben minik doğradım.Kabuğu ve içi bir olmasına dikkat ettim.
Dört büyük boy portakal.
1 kg toz şeker
2-3 adet limon tuzu
Reçel orta ateşte tencere kapağı açık olmalı(reçel tenceresinin kapağı kapatılmaz, taşar)
Belli bir kıvama ulaşınca, limon tuzları eklenir.
Bir süre daha kaynatıp ocak kapatılır.
*Fazla kaynatmayınız suyu çok görünsede soğuyunca kıvam alıcağını düşününüz.
Etiketler:
reçel marmelat
2 Ocak 2011 Pazar
Kavrulmuş Cevizli Kurabiye
Bu kurabiye Zeliş'ten:)
Kabak tatlısı Antakya 'dan
Tırtıl kurabiyenin yaplışıyla eklyeceğim:)
* 1 su bardağı çekilmiş ceviz
*1 yemek kaşığı yağda kavrulur
* soğumaya bırakılır
* 1/2 su bardağı pudra şekeri
*vanilya, kabartma tozu 1 paket
* 1 yumurta sarısı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
*125 gr margarin
*125 gr tereyağı
*3 veya 3,5 su bardağı un (hamurun kıvamına göre ayarlayın)
*ÜST
*1 yumurta akı çırpılmış
*susam
* Kavrulmuş, soğumuş cevizin içine diğer malzemelr de eklenerek orta yumşak kıvamda bir hamur elde edilir.
*hamur tezgahta yavaşça açılır şeklilli kalıplarla kesilir.
*önce yumurta akına, sonra susama bulanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
*175 c de pişirilir.
Etiketler:
kurabiyeler
1 Ocak 2011 Cumartesi
Kayısı Reçelli Kurabiye
Kurabiye Çiğdem'den:)
İçi Kayısı Reçelli Kurabiye:
*BU kurabiyenin özelliği bir gece buzdolabında beklemesi.Yapıldıktan sonra derindondurucuda saklananabilmesi.Gerektiği zaman hazır olan kurabiyeler derindondurucudan çıkarıp pişirilebilmesi:)
* 125 gr tereyağ
* 125 gr margarin
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* Kabartam tozu
*vanilya
*un* yaklaşık 3 su bardağı . Hamur orta sertlikte olucak ne çok katı neden yumşak olucak.un kıvamı ayarlanmalı.
* Malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur.
*Kayısı reçelininden bir tanesi alınıp dörde bölünür.
*Ceviz büyüklüğün de kopartılan hamurun içine bir tane kayısı konur kapatılır.
*Hazırlanan kurabiyeler bir gece buzdolabında saklanır.
* 175 c de pişirilir.
*Kurabiyelerin üstlerine servis öncesi pudra şekeri serpilir.
İçi Kayısı Reçelli Kurabiye:
*BU kurabiyenin özelliği bir gece buzdolabında beklemesi.Yapıldıktan sonra derindondurucuda saklananabilmesi.Gerektiği zaman hazır olan kurabiyeler derindondurucudan çıkarıp pişirilebilmesi:)
* 125 gr tereyağ
* 125 gr margarin
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* Kabartam tozu
*vanilya
*un* yaklaşık 3 su bardağı . Hamur orta sertlikte olucak ne çok katı neden yumşak olucak.un kıvamı ayarlanmalı.
* Malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur.
*Kayısı reçelininden bir tanesi alınıp dörde bölünür.
*Ceviz büyüklüğün de kopartılan hamurun içine bir tane kayısı konur kapatılır.
*Hazırlanan kurabiyeler bir gece buzdolabında saklanır.
* 175 c de pişirilir.
*Kurabiyelerin üstlerine servis öncesi pudra şekeri serpilir.
Etiketler:
kurabiyeler
Tülay'ın Sofrası
*Gül böreği
*havuç tarator
*Börülceli meksika fasulyeli salata
*Köz patlıcanlı sufle
*Kabaklı pasta
*Tülay ın masası:))
Etiketler:
sofralar ikramlar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)