Ekmeğe önce tereyağı, sonra nefis ayva marmelatı sürülür:))
Ayva Reçeli:
Kokusu mis gibi mutfağı sarıyor. Şimdi ayva zamanı "Geyve ayvası" diyerek satıyorlar ayvaları. Tatlısı , reçeli, payını yapmak için tam zamanı:))
* 2 kg ayva ayıklanınca yaklaşık 200 gr eksiliyor.
*1.750 kg toz şeker
*limon suyu, limon tuzu, karanfil
*Bir kabın içine limon sulu eklenmiş su hazırlanır. Ayvaların kararmamasına dikkat etmeli.
*Ayvalar soyulup, dilimlerinip limon suya konur.
*Rondoda ayvalar çekilir,(ben ince rendeyi kulandım)
*Tencereye alınan rendelenmiş ayvaların üzerine 1/2 limon suyu 2 su bardağı su eklenerek ayvaların pişmesi sağlanır.
*Ayva sert bir meyve olduğu için şekerle buluşunca çabuk sertleşir. Haşlama nedeni yumşak bir reçel yapmaktır.
* yaklaşık 10- 15 dk haşlanan rendelenmiş ayvaların üzerine şeker eklenir.
*Tencerenin üzerine tel kapak ile kapatılır.(fokurdayan reçel sıçramasın diye tel ile kapatılır)
*karanfil eklenir
*Ayıklama yapılırken , ayvanın çekirdekleri küçük bir kase suyun içine alınır, jölesi suya geçer.
* çekirdekler temiz bir tülbent ucuna pamuk iple bağlanmış küçük keçe halinde reçelin içine salınır.
* Reçel karıştırılarak kaynatılır.
*Belli kıvama gelince 4-5 tane limon tuzu 1/2 limon suyu eklenir.
* 15 dakika daha kaynatılır.
*Bu reçelin rengi, sarı ayva rengi oldu. Çekirdekler rengi ve kıvamı sağlar.
Gerçekten ben tuzlusunu yapmışım sen tatlısını! Annem de yapmış ayva marmelatı, anlatıyordu bana hangi ağaçtan topladığını ayvaları (bizim yazlık site ayva ağaçlarıyla dolu da!)
YanıtlaSil