21 Ağustos 2010 Cumartesi

Kompoz Gübre

Bahçe Kompozu

ORGANİK,MUTFAK VE BAHÇE ATIKLARININ İSRAF OLMAMASI VE TEKRAR KULLANIMA ELVERİŞLİ OLACAK BİÇİMDE  BİR İŞLEM DÜZENİNDEN GEÇİLMESİNE "KOMPOZ"  VEYA "KOMPOZLAMA" DENİR.

6_8 ay arasında bir sürede gerçekleşen bu değişim sonucun da,çok verimli, koyu renkli bir toprak elde edilir.
Bu işlem sonucunda kendinizi iyi bir çevreci ilan edebilirsiniz.
Kompoz işlemine başlamak için bahçeniz de uygun bir yerde ufak bir çukur kazabilirsiniz( emniyeti açısından üzeri kapalı ve olmasına dikkat)  yada evinize, balkonunuza, terasınıza uygun  marangozunuzdan temin edebileceğiniz dört tahtanın çakılması ile elde edilen kutlular, büyük saksılar, tahta sandıklarla bu iş yapabilirsiniz.

Ahşap ve plastikten yapılmış kompoz kutularının kesinlikle hava alıyor olması şarttır. Bahçede hazırladığınız küçük çukurda bu sorun oluşmaz, kendiliğinde toprakla hava alması sağlanmış olur.

KOMPOZ İÇİN EN UYGUN ATIKLAR:
Yaprak, dal, saman,  çalı, çırpı, ot,  yabani ot, kahve telvesi, çay poşetleri, çay, yumurta kabuğu, mukavva, sebze ve meyve atıklar.

Atılmaması gereken ürünler :
Kömür, sigara külü,  kedi köpek dışkısı,  bebek bezi,  parlak sayfalı gazete kağıtları,  et,  balık,  gazete, yağlı kızarmış  yiyecekler,  portakal ve limon kabuğu.

Şimdi kolay gelsin:)
Kendi deneyimim şöyle: bundan iki yıl önce denemiştim.  Balkonda büyük bir kovada bulunan toprağa sadece meyve çekirdeklerini toprakla katman yaparak karıştırdım, üzerine  gazete kağıdı kapatmış su kesinlikle dökmemiştim .Daha sonra  garaja indirdim ve yaklaşık bir kış  sezonu orada kalmıştı.
Toprağı açtığım zaman kendiliğinden gübrelenmiş mis gibi toprak olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder