24 Haziran 2014 Salı

Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Domtes Sosu Nasıl Yapılır

* Domates sosu yapmamın tam zamanı başladı. Güneş görmeye başlayan domteslerle kırmızı sos yapabilirsiniz 

* Ketçap yerine de kullanabileceğiniz nefis sos sizde deneyebilirsiniz
* üç çeşit sos halini tarif vereceğim. 

***Hemen kullanacağınız bir sos:  patates kızartması, kızartmakar için 
 1. Domateslerin kabukları inceldi kabuğu ile kullanabilirsiniz eğer çok kalınsa soyabilirsiniz
* Domatesler minik parçalara kesilir rondoya yerleştirilir 
Rondodan çekilen domatesler derince bir tencereye yada miktarınıa göre sosluğa alınır
* Kaynamaya başlayan sosun içine örneğin 1 kg domates 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir iki diş sarımsak soyulur bütün olarak eklenir ve tuz eklenir 1 tatlı kaşığı 
Tencerenin üstü kızartma teli ile kapatılır 
Domatesler kaynadıkça hoplar zıplar :) fokurdar ocak ve etrafı kırmızı beneklerle dolar:) 
Sıklıkla karıştırılır bu arada domatesin suyu epeyce uçmuştur kıvam alınca ocakdan alınır içinde ki sarımsaklar alınır atılır
*karabiber kekik eklenir 

2. Domates sosu 
* Domatesler rondada çekilir
Tencereye alınır 
Bu sos kışlık  olabilir, hemen yenebilir de, istenirse menemende de kullanılabilir
İnce sivri biberler doğranır , sıvı yağ , tuz eklenir
Yine suyu uçana kadar kaynatılır
Kışlık hazırlanıyorsa sıcak kavonoza doldurup kaynatmış olduğunuz kapaklarla sıcak kapatılır ters çevrilir 

3.Buda kış için kavonozlara yapılan domates

Domatesler rondodan geçirilir
Derin tencereye alınır kızartma teliyle kapatmayı unutmayın kapak kapatılmayacak suyu uçmalı.
Domatesler kaynamaya başlayınca kilo başı bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenir ve tuz ilave edilir
*Suyu uçup kuvam alıncaya kadar kaynatılır
Kavanoz kapakları da  kaynatılır 
Temiz kuru kavanozlara doldurlur
Sosların ağzı sıcak kapakla bez yardımıyla sıkıca kapatılır ters çevrilir
* tera çevrilen yerden iki gün oynatılmaz bırakın yerinde uyusunlar 
Kışın pilava yemeklere yaz domatesi hazır 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder