15 Haziran 2016 Çarşamba

Cevizli Anasonlu Ekmek




Cevizli Anasonlu Ekmek

Bu günlerde sıklıkla yaptığım ekmek.Beğenilerek yeniyor, hele anason çok yakıştı 

1 su bardağı iri parçalanmış ceviz
1 yemek kaşığı anason
1 tatlı kaşığı çörek otu

3 su bardağı beyaz un
3 su bardağı tam buğday unu
80 gr tereyağ
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz 



Katlama yaparak hamur 15-20 dakika yoğurulur 



Ceviz ve anasonun bir kısmı en son eklenir


Üstü çizilen ekmeğe anason çörek otu serpilir




Bunlara da zeytin ekledim Minik ekmekler

Tezgah üstü mikser varsa yoğurma süreci homojen oluyor eğer yoksa pürüzsüz olana kadar hamur yoğurulmalı

Mikserin haznesine maya ve ılık su+süt alınır maya eriyene kadar karıştırılır 
Diğer malzemeler de eklenir yoğurulmaya başlanır 
Ele yapışmayan yumşak bir hamur elde edilir bu aşamada kontrollü un eklenebilir 

Hamur tezgaha alınır önce dikdörtgen yapılır kitap gibi katlanır 15-20 dakika hamur yoğurulur 
Mayanın gazı çıkartılır 
Bu aşamada hamur bir kaseye konur buzdolabında üstü streçli şekilde buzdolabında yaklaşık 30 dak bekletilir
Çıkartılıp tekrar yoğurulur bu aşamada ceviz çörek otu 1 çay kaşığı kadar anason ( seviyorsanız miktarını kendiniz ayarlayın daha da fazla eklenebilir) hamur tekrar yoğurulur 
Bir sepet, makarna süzgeçi olabilir içine büyük gözlü tülbent serilir tam buğday unu serpilir anason be çörekotuda serpilir yuvarlanmış ekmek içine bırakılır 
Tülbent örtülür mayalanması beklenir
1 saat sonra mayanın geldiğini ekmeğin kabardığını göreceksiniz 
Ekmeğin üst kısmı tülbente gelen kısım olucaktır kalıbın altına yağlı kağıt yada tereyağla yağlanır 
Sepetin içinde ki tülbentten hızlıca ters çevrilir 
Kalıba alınan ekmek üstü çizilir anason ilavesi yapılabilir 

150 c de ağır ateşte pişirilir 
Fırının içine ısya dayanıklı bir kapla su konur
Ekmek fırından çıkarılınca soğuması için bekletilir 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder