23 Ağustos 2017 Çarşamba

Madlen Kek

Fransa'nın kuzeydoğusunda Lorraine bölgesin de Commercy Kasabasın da üretilmiştir Madlen

1661 yılında Şef Madeleine Paulmier tarafından Kardinal Paul de Gandi nin yakın arkadaşı Longueville düşesi için hazırlanmış çok sükse yapmış zamanla 
 " Commercy Madlen" 
Adıyla anılmıştır

Orjinali istiridye şeklindedir 


Lavantalı limonlu çikolatalı vişneli çeşitlerid e yapılabilir



Bu kısa tarihçesinden sonra 1661 de yapıldıysa ben hava da kara da yaparım dedim :) 

Kimine göre çörek kimşne göre kek 
Bence harika dokusuyla nefis bir lezzet 
Çayın kahvenin yanında harika gider 


Kalıbımı Amerika'dan aldım Amazondan 



Lavantalı tereyağ yapmak için 

160 gr tereyağ 
7-8 kaşık lavanta

Tereyağ ısıtılır lavantalar içine atılır 30 dak bekletilir 
Teş süzgeçten geçirilir
Lavantalar yağı emdiği için yağ 100 gr kadar kalmıştır 


Madlen kek

Malzemeler 

100 gr un 
3 gr kabartma tozu
100 gr erimiş tereyağ
2 yumurta
120 gr pudra şekeri 
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Yapılışı 

Yumurta ile şeker 5 dak beyaz köpük olana kadar çırpılır

Un kabartma tozu elenir ve eklenir 

Son olarak erimiş tereyağ eklenir 

4 saat en az buzdolabında veya 1 gün bekletilir 

Madlen kalıp yağlanır unlanır buzdolabında bekletilir 10 dak 

2/3 olacak şekilde kalıplara hamur paylaştırılır 

Hamuru iki tatlı kaşığı ile paylaştırılır 

Fırın 240 c ısıtılır 220 c düşürülür 

7-8 dak 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder