4 Temmuz 2013 Perşembe

Çikolatalı Muss Pasta ( Esmarella )

Bu pastanın ismi ne olsun derken gelen öneri üzerine Esmarella oldu şarkısı güzel YouTube dinleyebilirsiniz:)










Tabanı cheescake üstü bitter çikolatalı muss . Pişirmeden yapmayı denedim ve çok başarılı bulundu.

* 2 paket Eti Burçak bisküvi
* 2 yemek kaşığı tereyağ eritilmiş ılık

** Bisküviler rondodan geçirilir
* Erimiş ılınmış tereyağ eklenir
*Hamur haline getirilir
* Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serilir
* Çekilmiş hamur halinde ki bisküviler bastırılarak kalıba yerleştirilir.
* 10 dakika buzlukta bekletilir
* Muss  hazırlanan kadar buzdolabında bekletilir

** Muss Yapımı
* 160 gr 2 paket bitter çikolata
* minik bir tavada biraz krema veya sür eklenerek çikolatalar eritilir.
* 1 kutu krema mikserle çırpılır
*Sertleşmeye başlayan kremaya kaşıkla çikolata eklenerek çırpma işlemine devam edilir
*Hazırlanan muss pasta tabanına üzerine serilir.
* Rende çikolata serpilir
* Buzdolabında saklanır.

Misafir Geldi :)

Kahvaltı soframız
Kahvaltı bahane sohbet şahane :)









1 Temmuz 2013 Pazartesi

Dereotlu Tombik Poağaça





Çok kolay ve beş çayına yetişecek bir tarif.
Tarif yok aslında bunu ben cupcake severliğim nedeni ile anında uydurdum diye bilirim. Çayın yanında çok lezzetli oldu.

** Öncelikle cupcake kalıbı yağlanır eğer kağıt kullanacaksanız onları da fırçayla yağlayınız.
* 180 c   20 -25 dak

** 2 yumurta ( 1 tane beyazı üstüne )
* 1/2 su bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 50 gr tereyağı
*  1 paket kabartma tozu
*  1 yemek kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz ( peynirin tuzuna göre eklenir)
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* yumuşak bir hamur olana kadar un eklenir.

** Hamur yoğurulur

***İÇ

* Peynir beyaz, kaşar,dil peyniri
*Dereotu, maydanoz ince kıyılmış
* Ben  2 çeşit beyaz peynirle dereotu maydanoz ekleyerek iç hazırladım, her tombiğin içine minik kaşar, dil peyniri ekledim, Bol peynirli güzel oldu.

Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar kopartılır. her birinin içine harçtan konur ve minik parçalar halin de diğer peynir çeşitlerinden eklenir.
Elle yuvarlanır kalıplara konur.
* yumurta beyazı çırpılır susam çörek otur serpilir.
* 180 c

25 Haziran 2013 Salı

Kestaneli Pasta








MUZLU KESTANELİ BADEM EZMESİ SÜSLÜ PASTA

*Pastanın gerçek adı bu uzunca bir ismi var :)
Dört aşamadan geçerek yapılan bir pasta

* 1. Bölüm

*KEK

*2 bitter çikolata 100 gr 2 yemek kaşığı tereyağ ile benmari usulü eritilir.
* Ilınınca 2 yumurta eklenir çırpılır
* 1/2 paket kabartma tozu
* 1 su bardağından 2 parmak eksik un
**Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serilir. kek hamuru dökülür 170 c de pişirilir.
* Fırından çıkan kekin üstüne fırçayla sür sürülür

**Ilınan kekin üstüne 5 adet muz ortadan kesilerek sarmal şekilde dizilir.

KREMA

*100 gr bitter çikolata
* 1 yemek kaşığı tereyağ ile benmari eritilir
*1 yaprak jelatin suda eritilir
* 1 yumurta
* 1 su bardağı kaymak yada krema
** Benmaride çırpılır
*jelatin eklenir
*bir su bardağı kestane eklenir

** Kekin çemberli  kalıbı açılır kenarlarına yağlı kağıt serilir tekrar kapatılır

**Hazırlanan krema sıralanan muzların üstüne dökülür
*Buzdolabında bir gece dinlendirilir

BADEM EZMESİ YAPMAK

*Süslemek için badem ezmesi yapmak

** 1 su bardağı kabukları soyulmuş rondodan çekilmiş badem
* 1 su bardağı su + 1 su bardağı şeker kaynatılır kıvam alna kadar
* 1-2 damla limon damlatılır mikserle çırpmaya başlanır
* Şeker beyazlamaya başladığı an çabucak badem ezmesi eklenir ve hemen yoğrulur
*Tuturması zor olduğu için çabuk hareket etmek ve tam kıvamında yapmak gerek hemen katılaşabiliyor ve yoğurulmuyor
*Hazır olan badem ezmesi strece sarıp buzdolabında saklanır silindir biçimde olan ezmeden halkalar kesilip pasta süslenir.


24 Haziran 2013 Pazartesi

Cupcakes Oreo







Cupcakes
Bu sefer cupcakes de kayısı ve negro bisküviler kullandım. Meyvenin her çeşidi yakışıyor. Bisküvide ayrı bir lezzet kattı.

***
* 3 yumurta
* 1 su bardağı şeker
*  1 su bardağı süt
* 1/2 su bardağı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu- vanilya
* 1 limon kabuğu rendesi
* 1,5  - 2 su bardağı un
*3 yemek kaşığı kakao
* kayısı, ceviz. negro bisküvi

***
* Kek malzemeleri sırasıyla çırpılır
* Kalıplara paylaştırılır.
*Hamurun üzerine  kayısı, ceviz,negro bisküvi yerleştirilir.
* 175 c de pişirilir.

Kahvaltı Sofrası






Kahvaltı sofrası
Samsun pidesi, pastırmalı, kapalı kıymalı
Peynirli tart
Çayımız, sohbetimiz :)

22 Haziran 2013 Cumartesi

Otlu Gözleme

Semizotlu Gözleme















Otlu Gözleme

* 3 adet yufka
* 1 çorba kasesi  tepeleme ayıklanmış doğranmış semiz otu 
*  kıyılmış maydanoz
* kıyılmış 3-4 yaprak roka
* 1 adet minik doğranmış domates
* 7-8 adet sivri biber
* Zeytin yağı
* Dilimli sucuk (istenirse)
* Çökelek (sevdiğiniz peynir türünü kullanabilirsiniz)


*** Yufkalar ortadan kesilir
*  6 adet gözleme 
* Her yarım yaprak yufkaya sıvı yağ dökülür bir fırça ile her tarafına sürülür.
*Otlu iç bir kaseye hazırlanır
* Bir kase de peynir hazırlanır.
*Tuzsuz peynir kullanıyorsanız yeşilliklere tuz ekleyiniz
* Yufkaya önce yeşillikler den 2 yemek kaşığı serpilir.
*Çökelek
*Dilimlenmiş sucuk 
*İçi hazır olan yufka yavaşça kitap gibi katlanır
*teflon tavaya alınır
*Önlü arkalı yavaş yavaş pişirilir
* Pişen yüzüne tereyağ yada zeytinyağ sürülür çevrilerek pişirilir.



21 Haziran 2013 Cuma

Peynirli Tart










*PEYNİRLİ TART

* 4 yumurta
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* süt kaymağı varsa bir çay tabağı kadar eklenebilir şart değil
* 100 gr margarin yada tereyağ
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı karbonat
* tuz, pul biber, kekik ölçüler zevke göre
* 3 su bardağı un
* kıyılmış dereotu, maydanoz
* 250 gr irice parçalanmış beyaz peynir

* tart kalıbı yağlanır

*** Hamur mikserle çırpılarak hazırlanır.
* Tart kalıbına konan hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür
* Susam çörek otu serpilir.
*180 c de pişirilir.

20 Haziran 2013 Perşembe

Üzümlü Parmak Kurabiye




Üzümlü Kurabiye _ Anne Kurabiyesi (üst katta olanlar)





Üzümlü parmak Kurabiye


* 250 gr margarin
* 2 çay bardağı şeker
* 2 çay bardağı kuru üzüm
* 1 çay bardağı minik bölünmüş ceviz
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu
*  2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzerine ayrılır)
* kurabiye kıvamında ele yapışmayacak bir kıvam kadar un eklenir yaklaşık 3 su bardağı gibi unun markasına göre değişiyor.

***Hamur yoğurulur.

* Uzun rulolar yapılır verev kesilir.
*Üzerlerine yumurta sarısı sürülür
* 180 c de pişirilir.

***2. şekil

*Hamurdan ele ceviz büyüklüğün de alınır.
*Aynı kuru köfte yapar gibi sıkıp silindir yapılır
* Yumurta sarıları sürülür
*Çatalla çizilerek şekil verilir
* 180 c pişirilir



19 Haziran 2013 Çarşamba

Kar Toplu Cupcake





KAR TOPLU CUPCAKE

Cupcake  yapmasını çok severim. Yeni fikirlerle birleştirip,yeni çeşitler yapıp ekliyorum.
Bu da içi sürprizli minik kekçikler.


*KAR TOPLARI

* 250 gr labne
* 200 gr hindistan cevizi
* 1/2 su bardağı şeker
* 2 yumurta
*  3 yemek kaşığı mısır nişastası

**Bu verdiğim ölçü tamdır. 12_15 cupcake için yarım ölçü yeterlidir.

***Malzemeler çatal yardımıyla karıştırılır.
* Eğer kıvam elle yoğurmaya müsait değilse buzdolabında 15 dak bekletirlir, katılaşması sağlanır.
* Kıvama gelen karışım,elle yoğurulur.Cevizden az küçük toplar yapılır.
* Her bir kar topu kalıplara konur.

KEK

* 3 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı sıvı yağ
*  3 yemek kaşığı kakao
* 1 adet limon kabuğu rendesi
* 1 paket vanilya, kabartma tozu

*yaklaşık 2 su bardağı un kıvama göre eklenir. normal akıcı bir hamur olmalı.Un az gelirse eklenmelidir.

***Kek malzemeleri sırasıyla eklenerek çırpılır hazırlanır.
*Kalıplara kağıtlar yerleştirilir.
* Kar topları her kalıba bir tane olmak üzere konur.
* Kar toplarını üzerine hamurdan dökülür.
*170_180 c de pişirilir.




18 Haziran 2013 Salı

Labneli Semizotu Salatası




*Yarım demet yaprakları ayıklanmış semizotu
* 1 adet salatalık
* 1 kase yoğurt (suyu süzülmüş)
*100 gr labne peynir (yarım paket)

** Semizotu yıkanır süzülür.
*Salatalık minik doğranır.
*yoğurt ve labne bir kasede karıştırılır.
*istenirse 1 diş sarımsak ezilir eklenir.
*Tuz
*Bütün malzemeler karıştırılıp servis tabağına alınır.

*Bizi burada Karadeniz'de, semizotu kilo işi, köksüz, temiz , biçilmiş şekilde satılıyor.İstenirse pazarda yabanisi de var.Ölçü verirken zor oluyor benim için bağ hesabını tahmini veriyorum.

17 Haziran 2013 Pazartesi

Akasya Reçeli

Akasya reçeli nasıl yapılır?




Mor salkım da denir, bu mis gibi kokan mor eflatun çiçeklere.Aslında aksaya familyasının sarmaşık türü. Eflatun çiçekleriyle mis gibi koku yayar.
Akasya ağacının çiçekleri beyaz olur, sarmaşık akasyanın çiçekleri eflatun mor olur.
Bu yıl çiçek reçelleri yapmayı planlamıştım. Leylak bazı nedenlerden dolayı kaçtı .Akasyayı yakaladım ardından hanımeli var.





Çiçekler toplanır, salkımdan ayrılır. Süzgeçte yıkanır.

*2 bardak su
* 1 kase akasya çiçeği
* Hafif haşlanır.
* 1,5 su bardağı şeker eklenir

* kaynayıp kıvam alınca  1 adet limon tuzu yada 1 çorba kaşığı limon suyu eklenir.







*** Akasya reçeli ölçüsü bire birdir, şekerin fazla olacağını düşündüm ikiye  bir buçuk yaptım.

5 Mayıs 2013 Pazar

Kruvasan



Kruvasan  yapmayı anlatacağım , her ne kadar yanında üzümlü kek dursa da arkadaşım kruvasan konusun da çok başarılı:)

MALZEMELER:

* 1 çay bardağı ılık su
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvı yağ 
* 1 yumurta
*1 paket yaş maya
*1 paket 250 gr oda sıcaklığında margarin yada tereyağı
* un 
* tuz, bir tatlı kaşığı şeker

İÇİ 
*peynir , maydanoz veya parça et 
*Tatlı yapmak istenirse çikolata kreması, marmelat 

YAPILIŞI:

**  Süt , şeker, su, yoğurt, maya, yumurta, tuz, şeker bir kaba alınır un eklenerek yoğurulur.
*Hamurun kıvamı açılabilecek kadar yumşak olmalıdır.

*Hamur 10 eşit parçaya bölünür
* Her bir parça tatlı tabağı kadar büyüklükte  açılır
*Her bir parçaya margarin sürülüp bohça yapılır

*Hamur kare şeklin de açılır.
 Dörde kesilir.
*Her bir parçanın geniş tarafına harç konur ay çöreği gibi sarılır.

* Üzerine  yumurta sarısı sürülür.

* Tepsi de 20-30 dak tepsi mayasına bırakılır.

*180 c de pişirilir.

*** Hamur önce 10 parçaya bölünür. her bir parça 4 bölünür 40 adet kruvasan 

Fındık Krokanlı Yaş Pasta







   Fındıklı  Krokan










FINDIK KROKANLI YAŞ PASTA

Bu pastayı öznerek süt-iş yarışması için hazırlamıştım fakat elemeye giremedi ne yazık ki, lezzetine baksalardı kesin yarışmada olurdu.




* Üç pat fındıklı un ile yapılmış pandispanya Burada tarifi  var


*Çikolatalı ganaj
*Krema
*Islatma şurubu

* ÇİKOLATALI GANAJ

* 200 gr bitter çikolata
*200 gr krema

*Krema ısıtılırken çikolatalar da eklenir.
Krema kaynama noktasına gelmeden ocaktan alınır ve  çikolataların erimesi için karışıtırlır.
*Ilınan krema çırpılarak katı hale getirilir.

KREMA

* 250 ml süt
*1 yumurta sarısı
*1 çorba kaşığı nişasta 
*1 çorba kaşığı un
*2 çorba kaşığı şeker 
*vanilya

*Malzemeler çırpılır karıştırılarak pişirilir.

*Krema soğumaya bırakılır.
* 100 ml  çiğ krema çırpılarak katı hale getirilir.
*Krema ile karıştırlır.

ISLATMA ŞURUBU

*1/2 çay bardağı badem likörü
*1/2 su bardağı ılık su
* 1 çorba kaşığı şeker

** likör yoksa fındıklı nescafe hazırlanır ve soğutulur. Pandispanya bu ıslama şurubu ile ıslatılır.


KROKAN / FINDIKLI KROKAN

* 1 Su bardağı tüm fındık
* 1 su bardağı toz şeker

*Şeker ve fındıklar bir teflon tavaya alınır.
Karamel rengine gelene kadar pişirilir.

* Yağlı kağıda alınır.
*Süslemek için  6-7 tane krokanlı tüm fındık ayırılır.
*Yağlı kağıdın arasında merdane ile ezilerek krokanlar ezilir.

YAPILIŞI

** Pandispanya patları ıslatma şurubuyla ıslatılır.

* Birinci kata krema sürülür üzerine krokanlar serpilir.

* İkinci kata çikolatalı ganaj sürülür , krokan serpilir.

*Üçüncü pat eklenir.
* ganaj sürülür.

*Ganajın üstüne çikolata eritilmiş krema dökülür.

* Bir saat soğuması beklenir . Pastanın yanları kırılmış krokanlarla kaplanır.









Pandispanya Nasıl Yapılır?






Pandispanya yapılıp hazırlanınca yaş pasta yapmak çok zevkli. Pandispanya yapmakta kolay ve zevkli. Bu tarif çok başarılı oluyor, diğer bir tarifi de ekleyeceğim.


MALZEMELER

22 cm kalıp 

* 4 adet yumurta
*1 su bardağı toz şeker ( bir parmak eksik) 
*1/2 çay bardağı nişasta
* 1  su bardağı sinangil kek un
* 1 dolu yemek kaşığı kakao 25 gr

* 1 çorba kaşığı fındıklı nescafe +1 çay bardağı sıcak su hazırlanıp soğumaya bırakılır.

YAPILIŞI

** Yumurtaların beyaz ve sarıları ayrılır.
Şekerin yarısı sarılarla, yarısı beyazlarla çırpılır.
*nescafe eklenir.
*Kuru malzemeler elenerek eklenir.
*Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt kesilerek serilir

* 185 c de pişirilir.
*Pişen pandispanya 3 pata bölünür.