20 Mart 2013 Çarşamba

Nohut mayalı ekmek nasıl yapılır?

Nohut mayalı ekmek böyle yapılır :)
Nohut mayası yapmayı anlatmıştım şimdi ekmekte sıra:
Ekmeği nasıl yaptıysam tüm ayrıntıları yazacağım:)






                                 Nohut mayası: maya tuttu ve görüntüsü. Okuduğum yazılar da nohut mayasının kötü koktuğunu yazmışlar benim mayam kötü kokmadı, çok da güzel tuttu. Ekşi maya 7-10 gün de tam tutarken nohut mayası 3 gün de tutuyor.
Mayadan 1 su bardağı alınca beslemek gerek. 1/2 su bardağı su 1/2 su bardağı tam buğday unu eklenir buzdolabında saklanır.










* 2 su bardağı tam buğday unu
*3 su bardağı un
* 1 su bardağı nohut mayası
* 2 su bardağı su (oda sıcaklığında)
*1 tatlı kaşığı tuz 
* 1 tatlı kaşığı şeker

**Hamur yoğurulur. Bir gece mayada bırakılır.Kaloriferli evde mutfak sıcaklığı yeterlidir . Mayalanan kabın üzerine bir sofra bezi sarılır.




Tezgah unlanır. Yaklaşık 1 su bardağı tam buğday unu 1 su bardağı un ile ekmek şekilendirilir.
Ben mümkün olduğunca ölçü yazmaya çalışıyorum fakat hamurun ele yapışmayan, mayalı, yumuşak bir hamur olmasına dikkat edin.
Hamurun iki yanından çevirerek yuvarlak yapın. 
Fazla bastırmadan açın kekik, pul biber, haşhaş tohumu, fındık, ceviz, çörek otu, susam ve 50 gr kadar tereyağ minik doğrayın.
Hamuru dikdörtgen açıp açıp kitap gibi katlayın . Bu işlemi 5_6 kez yapın.
Tekrar hamuru iki elinizin arasında çevirerek yuvarlak yada dikdörtgen yapın .
Kalıbınız şekli nasılsa ona göre hamura şekil verin.
Kalıba yağlı kağıt serin zeytinyağ ile yağlayın. Eğer kokar derseniz tereyağ kullandığınız yağ ile yağlayın. Biz zeytinyağını sevdiğimiz için kokusunu ekmeğe yakıştırıyoruz.






Hamur bu duruma gelince kalıba gitmeye hazırdır.



Mayamın ismi "arımaya" ekmeğimin ismi  "bereket"
Her mayanın ismi olmalıdır derler:)

Ben hamurumu cumartesi günü mayaladım. Pazar günü yoğurdum.
Kalıplara yerleşti.
Kalıplara yerleşen ekmeklerin üzeri çizildi.
Üstlerine zeytinyağ sürüldü.
Streçle kaplandı , sadece hamur
Temiz poşletlere kondu
Buzdolabında saklandı.

Bu anlattığım benim ekmeklerimin pişme süresi.

Normal de bir gece maya da beklemeli
Ertesi gün kalıplarda en az yarım gün  mutfak sıcaklığında beklemeli.


Çarşamba günü bu gün sabah erkenden çıkardım.
Mutfak ısısında tekrar kabardı 
Bu gün önce 250 c ısıtılmış fırında pişti
Pişme aşamasında fırına girdikten sonra 200 c ye getiriyorum 
Bir kap için de suda koyuyorum.

Ekmek yüksek ısıda pişiyor.Kontrollü pişirmek gerekiyor.



Ay çekirdeği serpmiştim üstüne :)

1 yorum:

  1. ekmekde nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil