8 Mart 2013 Cuma

Çökelek Salatası









***  100 gram içindeki kalsiyum miligram olarak.


* ÇÖKELEK = 505 mg kalsiyum
* Kaşar  = 700
*Beyaz peynir (yağlı)  =162
*Beyaz peynir ( yağsız) = 96

* İnek sütü = 120 mg kalsiyum
*Yoğurt  = 120

*Süt tozu =950
*Krema = 99
* Tereyağ = 19

*Bakla  = 48 mg kalsiyum
*Fındık = 209
* Ceviz =84
*Badem içi = 254
* Pekmez = 400


*** Çökelek kalsiyum değeri oldukça yüksek olan süt ürünlerinden biridir.
Süt çökeleği ve ayran çökeleği olarak iki değişik yöntem uygulanarak yapılabiliyor.
Süt çökeleği, süt kaynatıldıktan sonra sütün kestirilmesi le elde edilen ve kalsiyumun kaybolmadan çökeleğe geçtği en iyi yöntemdir. Fakat bu yöntemle elde edilen çökelek hızlı tüketilmeli ve saklamaya elverişli değildir.
En fazla 5-6 gün dayanmaktadır.
Ayran çökeleğii , sütün mayalanıp yoğurt yapıldıktan sonra kestirilip süzülmesiyle elde edilen çökelektir.


*** ÇÖKELEK SALATASI

* Bu salata da güzel bir çökelek, sızma zeytinyağı, sevdiğiniz, damak tadınıza  uygun yeşil otları, fındık, ceviz kullanabilirsiniz.
Çörek otu serpmeden olmaz.

*** Maydanoz, dereotu, nane, ince kıyılır.
Kırmızı salçalık biber, yeşil biber ,yeşil soğan,ince kıyılır.
Cevizler irice parçalanır.
Çökelek ve tüm malzemeler karıştırılır.
*Sos olarak zeytin yağı, limon, tuz pul biber, kekik karıştırılır.
Hazırlan sos salataya eklenir güzelce harmanlanır.
Çökeleğe çörek otu çok yakışır. Çörek otu ile süslenir.





2 yorum:

  1. kahvaltı için harika bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Tam ben diyecektim çörekotu yokmu diye sen de demişsin olmadan olmaz diye değilmi canım ya.Afiyetler olsun lavantam sevgilerimle..

    YanıtlaSil