21 Mart 2013 Perşembe

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır? (Tartine Bread)






















* Ekşi mayalı Ekmek   ( Tratine Bread)


**Mayam daha önceden hazırdı.
*  2 su bardağı tam buğday unu
    3 su bardağı un
     1 su bardağı maya
      2 su bardağı oda sıcaklığında su  

       1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker

***Unun ortası havuz yapılır.
 Malzemeler unun ortasına  konur.
Yoğurulur.
Ele yapışan bir hamur elde edilir.
Bir gece oda sıcaklığında üstüne sofra bezi örterek bekletilir.

* Mayası gelen hamur unlanmış tezgaha alınır.
 yaklaşık 1 su bardağı tam buğday unu 1 su bardağı un
tezgaha dökülerek hamura şekil verilir.
en son hamurun içine minik bir kaç parça tereyağ atılır

** İsteğe bağlı hamurun içine kekik, pul biber, ceviz, kuru üzüm, fındık, haşhaş, yaban mersini, çörek otu, susam katılabilir. Ekmeğin üstüne de ay çekirdekleri eklenir.
* Mayalanması için kalıplara alınan hamur yarım gün 4-5 saat bekletilir.

**İstenirse hamurların üstlerine zeytinyağ sürülür.
Streçle kaplanan hamurlar temiz bir poşete konur.
pişme vaktine kadar buzdolabında saklanır. 
Pişmeden önce 3 saat yaklaşık çıkartılır, pişirilir.
  

** Pişirme. Fırın 250 c ayarlanır . sıcak fırına konur.  fırın 5-10 dak sonra 200 c getirilir.

Fırının içine ısıya dayanıklı bir kapta su konur.

2 yorum:

  1. Of super olmuş tam benim gibi ekmek canavarı için

    YanıtlaSil
  2. Bundan ben de denemek istiyorum, ne lezzetli olmuştur...

    YanıtlaSil