15 Kasım 2013 Cuma
Pakmaya Mutfagın Yıldızları
Bu gün, PAKMAYA" Mutfağın Yıldızları " yarışmasının ilk gün final yarışmasına davetli blogger olarak gittim.
Pakmaya çalışanlarının sıcak karşılaması ve ağırlamasıyla güzel bir gün geçirdim.
Yarın finale kalan yarışmacıların diğerleri yarışacak ve sonuç belli olacak.
Şef Nilay Mutfak Sırları , Tuncay şef , Burçe Bir Tat Bir Koku , Pakmaya şef Tuncay,Şef Burak ,Müge Hünerli Bayanlar eşliğinde oluşan jüri .
Merve hanım Tadı Damağınızda Kalsın biscotti (bademli üzümlü) , Aylin Hanım kıymalı poağaça, Turgay bey cin ali (pişmaniyeli) Sedef hanım çikolatalı cheescake ile yarıştılar.Çalışmaları ilgiyle izledim, çok güzel sohbetler etme fırsatı buldum.
Yarın bakalım kim kazanacak.
Pakmaya Eğitim Merkezi'ne nasıl gidilir.
Gayrettepe metro istasyonundan çıkılır. Caddenin karşında maya binası görülür. Metrodan çıkınca düz yürünür Yazarlar sok. geçilir, Matbuat sok. varılır sokağın başından soldan dördüncü bina işte Pakmaya.
Etiketler:
workshop
13 Kasım 2013 Çarşamba
Macaron Eğitimi
Sevgili blogcu arkadaşım Işıl'ca Tatlara macaron eğitimi almaya gittim. Yanımda Özlem'cim de vardı.
Ustaların yanında ben pek zevk aldım :) çok yeni şeyler püf noktaları öğrendim, çok mutlu oldum.
Macaron yapmak ayrı bir ustalık Işıl'cım 2005 den beri bu işe adamış kendini.
Mutfağa girince bir elinde hassas tartı bir elinde hesap makinası , kullandığı malzemelerin kalitesi ve emeğini öğretmek için çabasını görünce bu işin maddi yanının hiç bir şey olduğunu , gönülle yapıldığını anlıyorsunuz.
Işıl'cığımın ev sahipliği harkuladey di. Benim için özel hazırlığı muhteşemdi. Ispanaklı böreği,yaprak sarması, kendi yaptığı nar ekşili, balkonundan taze nane, kurduğu salatalık turşulu nefis kısır ve maskarpon peynirli macaronlu pastayla finali yaptık. Ellerine sağlık güzel arkadaşım.
Tepsi dövmece :)
Ustaların yanında ben pek zevk aldım :) çok yeni şeyler püf noktaları öğrendim, çok mutlu oldum.
Macaron yapmak ayrı bir ustalık Işıl'cım 2005 den beri bu işe adamış kendini.
Mutfağa girince bir elinde hassas tartı bir elinde hesap makinası , kullandığı malzemelerin kalitesi ve emeğini öğretmek için çabasını görünce bu işin maddi yanının hiç bir şey olduğunu , gönülle yapıldığını anlıyorsunuz.
Işıl'cığımın ev sahipliği harkuladey di. Benim için özel hazırlığı muhteşemdi. Ispanaklı böreği,yaprak sarması, kendi yaptığı nar ekşili, balkonundan taze nane, kurduğu salatalık turşulu nefis kısır ve maskarpon peynirli macaronlu pastayla finali yaptık. Ellerine sağlık güzel arkadaşım.
Tepsi dövmece :)
Etiketler:
workshop
Şeker Hamurlu Kurabiye Eğitimi
Şeker hamuru kadar tatlı kurs eğitmenim Özlem CBO blogun sahibi Kurabiye ve şeker hamurun konusunda ki bilgilerini bana aktarmak için bütün gün çabaladı. Kendisine güzel ev sahipliği ve verdiği bilgiler için çok teşekkür ederim.Detaylı şekilde püf noktalarını öğrendim. Özlem yurt dışında katıldığı kurabiye, cupcake, pastacılık. krema sıkma teknikleri, süsleme teknikleri konusunda kendisini geliştirmiş ve geliştirmeye devam ediyor.
Ben de bundan sonra şeker hamuru eğitimleri vermeye başlayacağım. Buradan kurs tarihlerini duyuracağım.
Kendimi geliştirmek için kursları workshopları kaçırmamaya çalışıyorum .
Özlem'le yaptığımız kurabiye örneklerini ekliyorum. Çok zevkli ve yaratıcılık yanınızın biraz daha ortaya çıktığı çalışmalar.
Etiketler:
workshop
8 Kasım 2013 Cuma
Bol Çikolatalı Kahveli Puding
* 1 paket bol çikolatalı puding ( Dr.oetker kullandım)
* 4,5 su bardağı süt
**Puding karıştırılarak pişirilir.
*(Puding paketlerinin üstünde verilen süt ölçüsü çok katı oluyor 1 su bardağı fazla ekliyorum.)
* yaklaşık orta boy puding kalıplarından 5-6 adet
*Kalıpların yarılarına gelecek şekilde pudingin yarısını paylaştırılır.
*Kalan puding soğumaya bırakılır
**1.5 tatlı kaşığı granül kahve 1 su bardağı sütte eritilir
* 1 poşet kremşanti
* Çırpılır
** Soğumuş pudingle kahveli krem şanti harmanlanır 2 dakika çırpılır
** Yarım pudinglerin üstleri bu karışımla tamamlanır.
** Çok değişik bir lezzet yakalanır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
6 Kasım 2013 Çarşamba
Çatlak Kurabiye (Antik Kurabiye)
Bu tarif ne zamandır aklımdaydı Yemekvakti Aylin' in blogundan aldığım tarif ve görüntü çok hoşuma gidince denedim .
Hamur çok başarılı oldu fakat ilk deneme de kurabiyeler çatlamadılar:)
Hemen ikinci denemeyi yaptım . Bu sefer kurabiyeleri yuvarlayıp misket gibi bıtaktım , fırın 5 dakika olmuştu ısınalı ve ben kurabiyeleri fırına sürmüştüm.
Sonuç enfes bir lezzet.
Malzemeler
- 50. Gr tereyağ
- 80 gr çikolata
- ikisi düşük ısıda eritilir
-1 yumurta
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 su bardağı un 240 ml
- Bulamak için
2 yemek kaşığı pudra şekeri
-- Yumurta ve pudra şekeri çırpılır
- Diğer malzemeler de eklenir
- yumşak bir hamur oluşur
- Buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletilir
- Hamur artık olmuştur
- Tatlı kaşığı ile parçalar alınıp fındıktan az büyük yuvarlanır
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye , önce pudra şekerine bulanan kurabiyeler dizilir
- 175 c de fırın ısıtılır
- Tepsi fırına sürülür. 10 dakika
Nefis lezzet tamadır çayın kahvenin yanında
- kurabiyeler hadifi yayılır ve çatlar
Hamur çok başarılı oldu fakat ilk deneme de kurabiyeler çatlamadılar:)
Hemen ikinci denemeyi yaptım . Bu sefer kurabiyeleri yuvarlayıp misket gibi bıtaktım , fırın 5 dakika olmuştu ısınalı ve ben kurabiyeleri fırına sürmüştüm.
Sonuç enfes bir lezzet.
Malzemeler
- 50. Gr tereyağ
- 80 gr çikolata
- ikisi düşük ısıda eritilir
-1 yumurta
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 su bardağı un 240 ml
- Bulamak için
2 yemek kaşığı pudra şekeri
-- Yumurta ve pudra şekeri çırpılır
- Diğer malzemeler de eklenir
- yumşak bir hamur oluşur
- Buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletilir
- Hamur artık olmuştur
- Tatlı kaşığı ile parçalar alınıp fındıktan az büyük yuvarlanır
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye , önce pudra şekerine bulanan kurabiyeler dizilir
- 175 c de fırın ısıtılır
- Tepsi fırına sürülür. 10 dakika
Nefis lezzet tamadır çayın kahvenin yanında
- kurabiyeler hadifi yayılır ve çatlar
Etiketler:
kurabiyeler
Vişneli Çikolatalı Cupcake
Vişneli çikolatalı cupcake
Malzemeler
- 50 gr çikolata
- 20 gr yaklaşık bir yemek kaşığ kadar terreyağ
- Benmari usulü çikolata eritilir
- 3 yumurta
- 1,5. Çay bardağı toz şeker
- iki şeker eriyene kadar çırpılır
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5. Çay bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- limon ve portakal kabuğu rendesi 1 dolu yemek kaşığı
- 3-4 çay bardağı kadar elenmiş un ( un hamurun akışkanlığına göre eklenmelidir )
- 1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
- Bütün malzemeler çabucak karıştırılır
- Kek hamurlarında yumurta ve şeker çırpılıdıktan sonra diğer malzemeler çabuka eklenip , kalıba veya kalıplara paylaştırılıp hemen fırına sürülmelidir.
-Cupcake kalıplarına kağıtlar yerleştirilir
- Hamurun paylaştırılır
- Her bir kalıba 2-3 adet vişne atılır
180 c de 20 dak fırınınıza göre pişirilir
Malzemeler
- 50 gr çikolata
- 20 gr yaklaşık bir yemek kaşığ kadar terreyağ
- Benmari usulü çikolata eritilir
- 3 yumurta
- 1,5. Çay bardağı toz şeker
- iki şeker eriyene kadar çırpılır
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5. Çay bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- limon ve portakal kabuğu rendesi 1 dolu yemek kaşığı
- 3-4 çay bardağı kadar elenmiş un ( un hamurun akışkanlığına göre eklenmelidir )
- 1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
- Bütün malzemeler çabucak karıştırılır
- Kek hamurlarında yumurta ve şeker çırpılıdıktan sonra diğer malzemeler çabuka eklenip , kalıba veya kalıplara paylaştırılıp hemen fırına sürülmelidir.
-Cupcake kalıplarına kağıtlar yerleştirilir
- Hamurun paylaştırılır
- Her bir kalıba 2-3 adet vişne atılır
180 c de 20 dak fırınınıza göre pişirilir
Etiketler:
cupcake
27 Ekim 2013 Pazar
Bruschetta
BRUSCHETTA
Yıllardır çeşitlendirerek zevkle çayın yanında yediğimiz ekmekler.
Özellikle bayat ekmeği en güzel değerlendirme yoludur.
* 4 dilim tam buğday ekmeği
*1-2 adet domates minik doğranmış
*beyaz peynir, tel peynir, kaşar peyniri (peynir tercihtir)
*Maydonoz, dereotu, taze nanen kıyılmış
* kuru kekik , kırmızı pul biber
* Sızma zaytin yağı ( ekmekler mis gibi kokmalıdır )
**-Domatesler minik doğranır. Kıyılmış yeşillikler , ezilmiş beyaz peynir eklenir.
*Ekmekler tepsiye dizilir Üzerlerine SIZMA ZEYTİN YAĞI gezirilir
*hazırlanan harç kaşıkla paylaştırıp ekmeklerin üzerlerine yayılır
*Kaşar yada tel peynir minik şekilde serpiştirilir.
*Kekik ,pul biber serpilir
* Fırının ızgarası yakılır 160 c de yaklaşık 5 dak
Etiketler:
kahvaltılıklar
Ara Öğün
Yeşil çay eşliğinde ara öğün örnekleri.
Diyet yapanlara yardımcı ve öneri olsun :)
Buda metobolizmayı hızlandıran çay
! adet yeşil elma dilimlenmiş
1 adet çubuk tarçın
2-3 adet karanfil
yarım limon
Bir tutam ıhlamur
Bir tutam nane yaprağı
1 lt su
Kaynamaya başlayınca 10 dak sonra ocak kapatılır
Buzdolabında saklanır gün içerisin de içilir.
2 Eylül 2013 Pazartesi
Kore Çay Kültürü
1 Eylül 2013 Pazar günü İstiklal caddesin'de gezerken, Beyoğlu Municipality Gallery de " Kore Çay Kültürü " seremonisine rastladık. Saat 11 de başladı yarım saat süren çay sunumu tam bir meditasyondu.
Yoksa Biz Türklerin çay kültürüyle hiç bir ilgisi yok.Biz bir koca demlik çay demlemeden rahat edemeyiz:) ve her an çay içen bir milletiz :) ince belli çay bardağı elimizdedir her an:)
Koreliler çok kibar insanlar. Kapıdan sevgiyle karşıladılar. Kore savaşından bahsedince de " bizler her zaman sizleri kız kardeş ve erkek kardeş olarak gördük, minnetimiz sonsuzdur " dediler. Bizler de Korelileri sevdiğimizden bahsettik.
Küçük kaselerde iki avuçla kavranarak içilen dostluk çayı :)
Kore gelinliği kimona:)
Anahtarlık
Yoksa Biz Türklerin çay kültürüyle hiç bir ilgisi yok.Biz bir koca demlik çay demlemeden rahat edemeyiz:) ve her an çay içen bir milletiz :) ince belli çay bardağı elimizdedir her an:)
Koreliler çok kibar insanlar. Kapıdan sevgiyle karşıladılar. Kore savaşından bahsedince de " bizler her zaman sizleri kız kardeş ve erkek kardeş olarak gördük, minnetimiz sonsuzdur " dediler. Bizler de Korelileri sevdiğimizden bahsettik.
Küçük kaselerde iki avuçla kavranarak içilen dostluk çayı :)
Kore gelinliği kimona:)
Etiketler:
gezmeler tozmalar
8 Temmuz 2013 Pazartesi
Şeftalili Damla Sakızlı cup
Damla Sakızlı Muhallebi
* 1 litre süt
* 1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
* 3 yemek kaşığı un
* 1-2 tatlı kaşığı damla sakızı reçeli
* 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
* 25 gr bir yemek kaşığı kadar tereyağ
*** Hepsi çırpılır karıştırılarak pişirilir.
Pişen muhallebi çırpılır.
**MUSS
* 1 kutu krema
* 1 adet şeftalinin kabukları soyulup rondodan geçirilir
* Krema çırpılırken kaşık kaşık eklenir.
* Cup bardaklarına paylaştırılan muhallebinin üstüne muss paylaştırılır
** Şeftali ile süslenir, servis esnasında dondurma ile lezzet katılır.
Etiketler:
sütlü tatlılar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)