12 Aralık 2009 Cumartesi

LAVANTA





Lavanta ve Lavantanın Faydaları

.. .Lavanta Bitkisi ve Çiçeği: Karabaş otu olarak da bilinen Lavanta, güzel kokulu mavi ve beyaz renklerde çiçekler açan bir bitkidir..



Lavantanın Faydaları: Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir..



Lavanta Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla kokusu için kullanılır. Lavantadan lavanta yağı ve lavanta kolonyası elde edilir. Kokusu tahtakurtu, güve gibi böcekleri uzaklaştırır. Lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir, ayrıca saç derisine sürülürse saç dökülmesini azaltır. Lavanta yağı bulantı ve kusmaları giderir. Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2–3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı zehirlenmelere ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için günde 5–6 damladan fazla almamak gerekir.Alkol kullananlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdır..

http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/lavanta-bitkisi.html

.

4 yorum:

  1. ne muhteşm bir renk ve kokudur böyle,
    tüm bloglara dalga dalgaa yayıldı :)

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraf güzelmiş. Başlığa da iyi yakışmış :)
    Karabaş otu (Lavandula stoechas ssp. cariensis) Lavantanın yabanisi diye biliyorum.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Guzel bilgiler icin cok tesekkurler. Asagida ki yemeklere de bayildim, ellerinize saglik.

    Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.

    YanıtlaSil
  4. Görüntü beni mest etti canım..Birden kendimi o tarlanın içersinde hissedip,kokuları içime içime çektim..))Güzel bilgilerin için teşekkürler canım..Öpüyorum kocaman ve sevgilerimi gönderiyorum..


    İyi haftalar tatlım..

    YanıtlaSil