22 Kasım 2010 Pazartesi

Ayva Marmelatı









Ekmeğe önce tereyağı, sonra nefis ayva marmelatı sürülür:))



Ayva Reçeli:

Kokusu mis gibi mutfağı sarıyor. Şimdi ayva zamanı "Geyve ayvası" diyerek satıyorlar ayvaları. Tatlısı , reçeli, payını yapmak için tam zamanı:))

* 2 kg ayva  ayıklanınca yaklaşık 200 gr eksiliyor.

*1.750 kg toz şeker

*limon suyu, limon tuzu, karanfil

*Bir  kabın içine limon sulu eklenmiş su hazırlanır. Ayvaların kararmamasına dikkat etmeli.
*Ayvalar soyulup, dilimlerinip limon suya konur.
*Rondoda ayvalar çekilir,(ben ince rendeyi kulandım)

*Tencereye alınan rendelenmiş ayvaların üzerine  1/2 limon suyu 2 su bardağı su eklenerek ayvaların pişmesi sağlanır.
*Ayva sert bir meyve olduğu için şekerle buluşunca çabuk sertleşir. Haşlama nedeni yumşak bir reçel yapmaktır.

* yaklaşık 10- 15 dk haşlanan rendelenmiş ayvaların üzerine şeker eklenir.

*Tencerenin üzerine tel kapak ile kapatılır.(fokurdayan reçel sıçramasın diye tel  ile kapatılır)

*karanfil eklenir

*Ayıklama yapılırken , ayvanın çekirdekleri  küçük bir kase suyun içine alınır, jölesi suya geçer.
* çekirdekler temiz bir tülbent ucuna pamuk iple bağlanmış küçük keçe halinde reçelin içine salınır.

* Reçel karıştırılarak kaynatılır.

*Belli kıvama gelince 4-5 tane limon tuzu  1/2 limon suyu eklenir.
* 15 dakika daha kaynatılır.
*Bu reçelin rengi, sarı  ayva rengi  oldu.  Çekirdekler rengi  ve kıvamı sağlar.


Bir gün sonra tatlı niyetine yemelik halleri:))

1 yorum:

  1. Gerçekten ben tuzlusunu yapmışım sen tatlısını! Annem de yapmış ayva marmelatı, anlatıyordu bana hangi ağaçtan topladığını ayvaları (bizim yazlık site ayva ağaçlarıyla dolu da!)

    YanıtlayınSil