20 Ocak 2012 Cuma

Yoğurt Mayalama


Bu günlerde süt ve yoğurt tartışılıyor.Gündem sürekli değişiyor ve bizim kafalar allak bullak oluyor.:)) Domates mi yesek, yumurta mı yesek ,derken şimdi de yoğurt ,süt çıktı başımıza, şaşırdık gerçekten:(
"Mutfakta Zen" güzel bir yoğurt postu eklemiş. Ben de görünce, dün sütçünün getirdiği sütü aldım bir kısmı yoğurt olarak mayalandı (çalındı) bir kısmıda fırın sütlaç yapılıverdi.

Yoğurt mayalamak ilk kez yapanlar için sorundur:( Sıklıkla yapılınca el alışır ve kolayca yapılır.
Kutu sütleri sağlıklı, sağlıksız tartışmasında bir Dr onkolog "kutu sütlerinden yoğurt bile tutmuyor," dedi .
Ben de hocaya katılıyorum bir kaç kez denemiştim ,Amerikada bile denemiştim fakat olmuyor . Ya salyalı yada hiç tutmayan bir süt orataya çıkıyor.

Bu sütü nasıl mayaladığıma gelince.
Sütü bir tencereye alıyorsunuz. Ben bu tencerede mayaladım , istenrise tencerede kaynatılıp cam,toprak kap gibi kaplara süt aktaraılıp maya sıcaklığına erişinceye kadar bekletilebilir.

Süt kaynamaya başlayınca yani fokurdamaya başlayınca 4-5 dakika kaynatılır.
Mayalanacak yere alınır ve ılınması beklenir.
Maya kıvamını anlamanız için serçe parmağınızın dayanabilcek kadar ısıya ulaştığında maya zamanı gelmiş demektir.
Bir tatlı kaşığı kadar yoğurt (kaymağı tercihtir) bir kadese süttle ezilir ve karışıtırlır.
Mayda sarılır ve uyuturlur:) uyumak kelimesi mayada bekleme süresi için söylenir.
Kap güzelce sarılır.
4-5 saat mayada bekletilen süt artık yoğurt olmuştur.
Tencerenin kapağı açılır 15-20 dakika dinlendirilir.
Daha sonar buzdolabına alınır.


7 yorum:

  1. Ev yapımının üzerine yok.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. :)))

    mutfağa girince hemen sağ köşe tezgah üzeri valide sulatnımın yoğut mayalama köşesiydi..
    özel yoğurt uyutma örtüleri alt çekmecesinde durur, mutlaka o kocaman Emaye tencere tertemiz yoğurt yapımı için beklerdi :))
    onun yoğurtları güzel olurdu, ben o ahengi tutturamadım gitti,
    haa yapıyormuyum tabii, arada makinede yapardım.. bazen tencerede..

    güzeldir ev yoğurdu... emek başka şey yani.

    Hoşgeldin canım...
    sevgiler.

    bana neler hatırlattın lavantalı limonum :=)

    YanıtlaSil
  3. bende yoğurdumu kendim mayalarım ama açık süt zararlı olduğunda ve bulunmadığından pastörize sütle yapıyorum çok güzel oluyor ama artık onunlada yapamayacağız kutu süttede sorun çıktı,bakalım yiyecek içecek birşey bulabilecek miyiz ilerleyen zamanlarda:(
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Buraya(Adana'ya) geleli beri güvenilir bir sütçü de bulunca, yeniden sütümü mayalamaya başladım.Yoğurdun ekşimesi beni mutlu etti.
    Evde yapılanın tadına doyum olmuyor, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bahsettigin doktor Yavuz bey olabilir mi?

    http://www.dunya.com/yoneticinin-keyfi-yavuz-dizdar_48_0_yazar.html

    YanıtlaSil
  6. Canım ya ben de az önce yoğurt mayaladım hatta az önce dediğim belki 3 saat olmuştur bak hatırladım gidip bakim tutmuş mu ? Pek ümidim de yok ama :)

    YanıtlaSil
  7. @Berceste evet DR.Yavuz bey soyadı aklıma gelmediği için yazmadım.Son günler de basında takip ediyorum.

    @Vişnap olmuştur yoğurdun canım afiyetler olsun.
    Güvanli konusu hepimiz için söz konusu tamda bilmiyoruz ne yazık ki:(

    YanıtlaSil