26 Ocak 2010 Salı

Fesleğenli Spagetti




Tv de AYHAN SİCİMOĞLU'nun güzel bir programı var "RENKLER" .
Geziyor, güzel şaraplar içiyor,entellektüel arkadaşlarıyla sohbet ediyor,deniz ürünleri , nefis değişik yemekler, makarnalar pişiriyor, müzikle ilgileniyor, şiir seviyor,İtalya'da yaşamış, değişik programlar sunan, nevişahsına münhasır  bir adam, tam bir beyefendi...
Bir programında Roma'ya gitti.Zamanında İtalya'da yaşamış, Roma'da yaşadığı dönemlerde resam bir arkaşının evini paylaşmış.öncelikle pazara çıktı daha sonra  nefis manzaralı resam arkadaşının evine vardı.
Pazarda yaşadığı diyaloglar harikaydı. Sicimoğlu her zaman ki gibi çok şıkdı.Peynir aldığı yaşlı bir kadın sordu " çok yakışıklısınız siz  Fransızmısnız? "  diye Sicimoğlu'da "Öz be öz Türküm ben " dedi. bununla beraber 15 euro tutan peynire 12 euro ödedi indirim yakışıklı olduğundan mış:)) Aynı şey makarna alırkende oldu:)
Ev  Roma'da eski bir apartman dairesinin en üst katı. içi harika dekore edilmiş. Resam olan arkadaşıyla mutfağa girdiler  "acılı fesleğenli bol domatesli sos" yapımına başladılar. ben de denedim harika koku kaplıyor mutfağı lezzet şahane oluyor buyrun deneyelim.

Tavaya sızma zeytinyağı konur. İki diş sarımsak soyulur bıçağın yüzüyle bir hamlede vurarak ezilir. bu esnada sarımsaklar parçanmamalı bütün şeklinde ezilmeli.Yağın içine atılan  sarımsağın aromasının yağa sinene kadar sürede kavrulması sağlanıp sarımsaklar yağdan alınır. "sarımsak yağda kalırsa acılık verir "diyorlar.
domatesi bol bir sos.  kişi başı 2 veya 3 adet domatesten hesaplanarak kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. dometeslerde yağla buluşur.domates salçası bir az eklenip varsa taze fesleğen yoksa benim gibi kurufesleğen ekleyebilrisniz. acı ise minik kırmızı biber veya pul biber kulanarak ayarlanmalı.acı yeme eşiği kişiye göre değiştiği için miktar makarnayı pişirene kalmıştır, tuzuda aynı şekilde kullanalım.
makarna haşlanır ve çok haifif  yağla çevrilir, tabaklara alınan makarnaın üzerien nefis sos dökülür.

2 yorum: